Doi cercetători anticipau că numărul cutremurelor severe va crește în 2018, din cauza unui fenomen care are loc o dată la 5 ani

Data publicării:
Deadly Earthquake and Tsunami Hits Indonesia's Island of Sulawesi
Foto: Guliver / GettyImages

În 2017, oamenii de știință avertizau că numărul cutremurelor mari este posibil să crească în 2018, din cauza unei încetiniri temporare a rotației Pământului, scrie The Guardian.

Deadly Earthquake and Tsunami Hits Indonesia's Island of Sulawesi
Foto: Guliver / GettyImages

Cercetătorii avertizau, anul trecut, că s-ar putea produce mai multe cutremure puternice sau chiar devastatoare, din cauza variațiilor în viteza de rotație a Pământului, care ar putea intensifica activitatea seismică, în special în regiunile tropicale.

Deși astfel de fluctuații în viteza de rotație a Pămnântului sunt mici, chiar și modificările de ordinul milisecundelor pot avea efecte asupra energiilor din plăcile tectonice.

Legătura dintre rotația Pământului și activitatea seismică a fost observată și într-o cercetare a lui Roger Bilham, de la Universitatea din Colorado, alături de Rebecca Bendick, de la Universitatea Montana, și a fost prezentată la întâlnirea anuală a Societății Geologice din America.

„Corelația dintre rotația Terrei și activitatea seismică este una puternică și sugerează că va apărea o intensificare a cutremurelor în 2018”, afirma Bilham, într-un interviu acordat în 2017 publicației Observer.

În studiul lor, Bilham și Bendick au analizat cutremurele de magnitudine 7 și mai mari care s-au petrecut din 1990 până în 2017. „Cutremurele mari au fost consemnate încă de mai bine de 100 de ani și asta ne dă suficiente date pentru analiză”, a spus Bilham.

Cei doi cercetători au descoperit două perioade când numărul cutremurelor puternice a crescut. „În aceste perioade s-au înregistrat câte 25-30 de cutremure pe an. În restul perioadelor, numărul cutremurelor anuale a fost undeva în jur de 15”, a declarat Bilham.

Cercetătorii spun că aceste perioade au coincis cu cele în care viteza de rotație a Pământului a scăzut.

Bilham și Bendick au descoperit că au existat perioade de aproximativ cinci ani, când rotația Pământului a încetinit, de mai multe ori în ultimul secol și jumătate. În mod crucial, aceste perioade au fost urmate de perioade în care a crescut numărul cutremurelor intense.

„În 2018 ar trebui să vedem o creștere semnificativă a numărului de cutremure severe. În 2017 a fost bine, am avut doar 6 cutremure puternice. Numărul lor ar putea ajunge însă la 20 în 2018”, a concluzionat Bilham.

Este imposibil de prezis unde se vor petrece aceste cutremure, au mai punctat cercetătorii, însă datele analizate de ei sugerează că activitatea seismică influențată de viteza de rotație a Pământului se intensifică în special la Ecuator.

Până acum, în 2018 s-au înregistrat 12 cutremure de magnitudine cuprinsă între 7 și 7,9 și un cutremur de magnitudine 8,2, în Fiji, pe 18 august, în urma căruia nu s-au înregistrat victime.

În 2018, Indonezia a fost lovită de două cutremure puternice, pe 5 august, de magnitudine 6,9, și pe 28 septembrie, de un seism de magnitudine 7,5. În urma acestor cutremure, peste 2.700 de oameni și-au pierdut viața.

Pe 5 septembrie, un cutremur de magnitudine 6,6 a lovit Japonia și a făcut 41 de victime.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri