Doi soldați francezi, uciși într-o operațiune de salvare de ostatici în Burkina Faso

Data publicării:
soldati francezi ucisi intr-o operatiune de eliberare de ostatici in burkina faso
Cédric de Pierrepont, stânga, și Alain Bertoncello sunt cei doi soldați francezi uciși într-o operațiune de eliberare de ostatici în Burkina Faso Foto: AP via Agerpres

Comandouri franceze au eliberat patru ostatici în urma unei operaţiuni desfăşurate în nordul statului african Burkina Faso, operaţiune în care doi soldaţi francezi şi-au pierdut viaţa şi care a fost întreprinsă în momentul în care exista un mare risc ca ostaticii să fie transferaţi de răpitori peste graniţă, în Mali, unei grupări jihadiste locale, au relatat vineri agenţiile AFP şi dpa, citate de Agerpres.

France Benin Tourists Kidnapped
Cédric de Pierrepont, stânga, și Alain Bertoncello sunt cei doi soldați francezi uciși într-o operațiune de eliberare de ostatici în Burkina Faso Foto: AP via Agerpres

A fost „probabil ultima ocazie” de a elibera ostaticii, doi turişti francezi, o americancă şi o sud-coreeană, a declarat Francois Lecointre, ofiţer francez.

O operaţiune iniţială, începută în 7 mai, a permis localizarea precisă a răpitorilor în timp ce aceştia se îndreptau către frontiera cu statul Mali, unde ei intenţionau să predea ostaticii grupării jihadiste Katiba Macina.

Odată ce ar fi trecut frontiera, operaţiunea de salvare ar fi fost mult îngreunată, a explicat ofiţerul francez. Prin urmare, comandamentul militar francez şi preşedintele Emmanuel Macron au aprobat acţiunea.

Statele Unite au mulţumit Franţei pentru eliberarea ostaticei americane, într-un mesaj postat pe Twitter de responsabilul Departamentului de Stat pentru Africa, Tibor Nagy, care a transmis totodată condoleanţe familiilor soldaţilor francezi ucişi.

Românul Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, este de patru ani ostatic

Românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, era încă ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, conform AFP, care a publicat în martie informaţia în contextul unor noi cazuri de răpiri.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren în care patrula.

În iulie 2017, Aripa al-Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care românul Iulian Gherguț, care a fost răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso. Anunțul a fost făcut de SITE, centrul american specializat în monitorizarea online a mișcărilor jidhadiste. Era pentru a treia oară (și ultima) când românul Iulian Gherguț a apărut cu un mesaj într-o înregistrare video de la răpirea sa.

Primele imagini cu românul răpit în Burkina Faso au fost făcute publice în august 2015.

În toate mesajele, românul făcea apel la autoritățile române să îl ajute. 

Poziția oficială a statului român este că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri