Donald Trump a vorbit la telefon cu Vladimir Putin. SUA tatonează terenul armelor nucleare cu gândul la China

Data publicării:
Donald Trump vorbește la telefon în biroul oval
Foto: Gulliver/GettyImages

Washingtonul consideră din ce în ce mai mult China drept competitorul său strategic, atât din punct de vedere economic, cât şi militar. SUA afirmă că autorităţile chineze urmăresc să îşi îmbunătăţească arsenalul nuclear și de aceea ar vrea ca Beijingul să se alăture unui eventual tratat trialateral pe care să îl încheie cu Rusia. Numai că Beijingul respinge categoric ideea de a participa la un acord care i-ar putea impune niște constrîngeri. 

În acest context, preşedintele american Donald Trump a discutat telefonic, joi, cu omologul său rus Vladimir Putin. Potrivit unui anunț al Casei Albe, discuția a fost pe tema negocierilor privind controlul armelor nucleare.

„Preşedintele Trump şi-a reiterat speranţa de a se evita o cursă a înarmării costisitoare, cu trei sensuri, între China, Rusia şi SUA şi aşteaptă cu nerăbdare să se realizeze progrese în viitoarele negocieri de la  Viena privind controlul armelor”, se arată într-un comunicat.

Kremlinul, la rândul său, a confirmat această discuție: „Preşedintele Vladimir Putin a avut o conversaţie prin telefon cu preşedintele american, Donald Trump. Au fost discutate probleme referitoare la stabilitatea strategică şi controlul armamentului, în contextul responsabilităţii speciale a Rusiei şi SUA pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. În acest context, a fost evidenţiată urgenţa consultărilor bilaterale, inclusiv pe tema Tratatului de Reducere a Armamentului Strategic (START)”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat citat de Mediafax.

„S-a discutat şi despre programul nuclear iranian. Ambele părţi au evidenţiat necesitatea eforturilor colective pentru menţinerea stabilităţii regionale şi a regimului mondial de neproliferare nucleară”, a mai precizat Administrația Prezidențială rusă.

„Cei doi lideri și-au manifestat intenţiile de a dezvolta cooperarea economică şi comercială dintre Rusia şi SUA”, arată Kremlinul, în condițiile în care Washingtonul a impus Moscovei unele sancțiuni economice.

Donald Trump și Vladimir Putin vorbiseră la telefon și la începutul lunii trecute.

China refuză să cedeze presiunilor

China a refuzat în mod repetat să cedeze presiunilor SUA de a se alătura discuţiilor dintre Washington și Moscova pe tema arsenalului nuclear al celor trei ţări. În pofida semnalelor clare din partea Beijingului care a declarat că nu se vede ca făcând parte din acordurile nucleare existente între Moscova şi Washington, ce datează din timpul Războiului Rece, SUA au încercat să determine China să se alăture discuţiilor recente de la Viena, dar Beijingul nu a dat curs acestei invitaţii, relatează Agerpres.

Cele mai recente discuţii desfăşurate la Viena, în luna iunie, între Rusia şi SUA, care deţin împreună aproximativ 90% din armele nucleare ale lumii, au avut loc cu mai puţin de un an înaintea expirării noului acord START, ultimul acord care mai e valabil în privința controlul armelor nucleare la nivel internaţional.

Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF), care interzicea rachetele lansate de la sol, dotate cu capabilităţi nucleare şi cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri, „a murit” anul trecut, după ce SUA s-au retras, acuzând Moscova că nu îi respectă prevederile. Analiștii sunt însă de părere că a fost vorba despre o retragere calculată a Washingtonului, tocmai pentru a încerca încheierea unui nou tratat în domeniu, care să includă și China, o idee care, se pare, nu-i displace nici Moscovei.

Editor: Luana Păvălucă 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri