Donald Trump ar fi propus graţierea lui Julian Assange, în schimbul declarației că Rusia nu a fost implicată în campania din 2016

Data actualizării: Data publicării:
Julian Assange
Julian Assange. Foto: Guliver/Getty Images

Preşedintele SUA, Donald Trump, a propus graţierea activistului Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, dacă ar fi declarat că Rusia nu a fost implicată în atacurile cibernetice care au vizat Partidul Democrat din Statele Unite în anul 2016, a spus un avocat într-o instanţă britanică.

ACTUALIZARE. Fostul congresman Dana Rohrabacher, care ar fi fost implicat în transmiterea acestui mesaj, a dezmințit spusele avocatului, relatează BBC. „Niciodată nu am vorbit cu președintele Trump despre Julian Assange. Ca urmare, nu am primit instrucțiuni de la Trump și de la nimeni altcineva pentru a mă întâlni cu Julian Assange”, a declarat politicianul republican într-un comunicat. El a spus că a fost propria sa inițiativă de a discuta cu Assange și i-a spus fondatorului WikiLeaks că dacă ar putea oferi dovezi despre ce s-a petrecut cu e-mailurile democraților, atunci i-ar putea cere președintelui să-l grațieze. 

La rândul său, Casa Albă a spus că acuzațiile avocatului lui Assange sunt „o invenție de la cap la coadă și o minciună sfruntată”


Afirmaţia a fost făcută de unul dintre avocaţii lui Julian Assange la Tribunalul din Westminster (centrul Londrei), unde sunt contestate procedurile de extrădare în Statele Unite.

Avocatul Edward Fitzgerald a făcut referire la vizita unui fost membru republican al Congresului SUA, Dana Rohrabacher, care l-a vizitat pe Julian Assange în august 2017, când activistul era în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra.

Rohrabacher l-a vizitat pe Assange şi i-a transmis, la ordinul preşedintelui, că îi oferă graţiere sau alt mod de a scăpa, dacă Assange afirmă că Rusia nu a avut nicio legătură cu atacurile cibernetice care au vizat Comitetul Naţional al Partidului Democrat”, a declarat Edward Fitzgerald în instanţă, citind un document elaborat de Jennifer Robinson, un alt avocat al lui Julian Assange, potrivit Mediafax.

O serie de e-mailuri ale candidatului la preşedinţie Hillary Clinton au fost sustrase prin atacuri cibernetice şi difuzate de WikiLeaks şi de presă în anul 2016.

Judecătorul districtual Vanessa Baraitser, de la Tribunalul Westminster, a declarat că dovada este admisibilă.

Statele Unite cer extrădarea lui Julian Assange din Marea Britanie în baza a 18 articole de acuzare, inclusiv de conspiraţie în vederea comiterii de atacuri cibernetice. Julian Assange riscă 175 de ani de închisoare în SUA. Procurorii americani susţin că activistul a colaborat cu fostul analist militar american Chelsea Manning pentru a sustrage şi a dezvălui sute de mii de documente clasificate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri