Donald Trump: Banii au început să curgă spre NATO

Data publicării:
Summit G7 Italia 2017, Trump, Merkel_GettyImages-688721838
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele american Donald Trump a scris sâmbătă, pe Twitter, că aliaţii NATO au început deja să îşi suplimenteze contribuţiile la blocul militar şi că „banii au început să curgă”, la două zile după ce preşedintele a criticat membrii europeni pentru că nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

Summit G7 Italia 2017, Trump, Merkel_GettyImages-688721838
Președintele american participă la Summitul G7. Foto: Gulliver/GettyImages

„Multe ţări NATO au convenit să suplimenteze considerabil plăţile, aşa cum şi trebuie. Banii încep să curgă – NATO va fi mult mai puternică”, a scris Trump de la summitul G7, din Sicilia.

News.ro precizează că, la summitul NATO de joi, de la Bruxelles, Donald Trump le-a cerut din nou membrilor NATO să crească cheltuielile pentru apărare, acuzând 23 dintre cele 28 de state din blocul militar că nu plătesc atât cât ar trebui. „Acest lucru nu este corect pentru contribuabilii din Statele Unite”, a atras el atenţia. Mai mult, potrivit lui, unele ţări datorează încă bani din anii precedenţi. 

Şefii de stat şi de guvern din NATO au hotărât joi să pună la punct planuri anuale privind contribuţiile la NATO, inclusiv cele financiare.

Aceste planuri naţionale vor acoperi trei domenii importante: fonduri, capacităţi şi contribuţii. În primul rând, cum intenţionează naţiunile să îşi îndeplinească angajamentele asumate deja de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, sumă din care 20% ar trebui investit în echipamente majore.

În al doilea rând, cum să fie investite fonduri suplimentare în capacităţi militare cheie, de care este nevoie, a detaliat secretarul general al NATO după summit, precizând că al treilea punct se referă la contribuţiile aliaţilor la misiunile NATO.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri