Trump îi „condamnă” pe naționaliștii albi care l-au aclamat cu salutul nazist

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
Foto: Guliver / GettyImages

Donald Trump a dezavuat facţiunile din cadrul mişcării ultranaţionaliste a dreptei alternative (alt-right) care i-au sărbătorit alegerea prin saluturi naziste, scrie BBC News, citat de News.ro.

Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
Foto: Guliver / GettyImages

Într-un interviu de amploare pe care l-a acordat marţi ziarului The New York Times (NYT), preşedintele-ales american a declarat: „Îi condamn. Îi dezavuez şi îi condamn”.

El a spus că nu vrea să „dinamizeze” această mişcare, din care fac parte neonazişti, naţionalişti albi şi antisemiţi.

Susţinători ai mişcării dreptei alternative au fost filmaţi sâmbătă la Washington DC aclamând în timp ce un lider striga „Hail Trump!” („Lăudat fie Trump!”).

În această înregistrare video, Richard Spencer, un lider al mişcării alt-right, este filmat în timp ce spune lespune participanţilor la o conferinţă că America le aparţine albilor, despre care a afirmat că sunt „copiii Soarelui”.

El i-a denunţat pe criticii mişcării drept „cele mai de dispreţuit creaturi care au umblat vreodată pe planetă”.

Lăudat fie Trump, lăudat fie poporul nostru, lăudată fie victoria!”, a strigat Spencer la un moment dat, iar unii dintre participanţi s-au ridicat şi au făcut salutul nazist, cu mâna dreaptă ridicată.

Reuniunea de sâmbătă a determinat protestatari să blocheze traficul în jurul clădirii Ronald Reagan, un centru de conferinţe federal din capitala americană.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat marţi îngrijorarea faţă de faptul că victoria lui Trump în alegeri ar putea să conducă la o ascensiune a adepţilor supremaţiei albilor.

Însă Trump îl apără pe strategul său şef Steve Bannon, fostul CEO al Breitbart News, şi a respins acuzaţii potrivit cărora site-ul ultraconservator este asociat mişcării naţionaliste a albilor.

Breitbart este doar o publicaţie. Ei acoperă subiecte aşa cum voi acoperiţi subiecte”, a declarat el pentru NYT.

Dacă aş fi crezut că este rasist, de la alt-rigt sau altfel, termeni pe care-i putem folosi, nici nu m-aş fi gândit să-l angajez”, a spus el referindu-se la Bannon.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri