Donald Trump irită și mai mult China

Data publicării:
Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
BEDMINSTER TOWNSHIP, NJ - NOVEMBER 19: President-elect Donald Trump listens to questions from the press as he gets into his car after a day of meetings at Trump International Golf Club, November 19, 2016 in Bedminster Township, New Jersey. Trump and his transition team are in the process of filling cabinet and other high level positions for the new administration. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

China s-a declarat luni extrem de îngrijorată de declaraţiile preşedintelui-ales Donald Trump, care a avertizat că SUA nu vor respecta necondiționat „principiul unei singure Chine”, în pofida angajamentului asumat în urmă cu aproape patru decenii faţă de Beijing, relatează News.ro.

Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
FOTO: GULLIVER/Getty Images

Dacă Washingtonul va reveni asupra acestui angajament, „nu se va mai pune problema unei creşteri sănătoase şi regulate a relaţiilor chinezo-americane şi nici a unei cooperări bilaterale în domenii importante”, a avertizat, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

Donald Trump a avertizat, duminică, la Fox News, că va reveni asupra „principiului unei singure Chine”, pe care Beijingul îl impune oricărei ţări vrea să întreţină relaţii diplomatice.

Această formulare împiedică orice independenţă a Insulei Taiwan, despărţită politic de continent din 1949, pe care Beijingul doreşte să o reunească cu restul ţării.

„Nu ştiu de ce trebuie să fim legaţi de o politică a unei singure Chine, în afara cazului în care încheiem un acord cu China pentru a obţine alte lucruri, inclusiv în comerţ”, a apreciat Trump, care i-a înfuritat deja pe chinezi la începutul lui decembrie după ce a primit un apel telefonic de la preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.

„Problema Taiwanului afectează suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei. Ea este legată de interesele fundamentale ale Chinei. Respectarea principiului unei singure Chine este soclul dezvoltării relaţiilor chinezo-americane”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri