Donald Trump și Kim Jong-un, pentru prima oară față în față. Declarația comună

Data actualizării: Data publicării:
U.S. President Trump Meets North Korean Leader Kim Jong-un During Landmark Summit In Singapore
Foto: Guliver/GettyImages

Liderii a două ţări duşmane, care nu au avut niciodată relaţii diplomatice şi care s-au ameninţat cu războiul nuclear, şi-au dat mâna călduros. Întâlnirea dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, din Singapore, a început la ora 4:00 ora României pare că s-a desfășurat fără probleme.

U.S. President Trump Meets North Korean Leader Kim Jong-un During Landmark Summit In Singapore
Foto: Guliver/GettyImages

Actualizare 10:50. Textul Declaraţiei Comune a preşedintelui american Donald Trump şi liderului nord-coreean Kim Jong Un, emis la finalul summitului desfăşurat marţi în Singapore, şi prezentat integral de agenţia Reuters și preluat de Agerpres:

„Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ţinut un prim, istoric summit în Singapore, pe 12 iunie 2018.

Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim Jong Un au purtat un schimb de opinii cuprinzător, aprofundat şi sincer cu privire la problemele legate de stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC şi la construirea unui regim durabil şi robust de pace în Peninsula Coreeană. Preşedintele Trump s-a angajat să acorde garanţii de securitate RPDC, iar Preşedintele Kim Jong Un şi-a reafirmat angajamentul ferm şi neabătut faţă de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene. Convinşi că stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC va contribui la pacea şi prosperitatea Peninsulei Coreene şi a lumii, şi recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite şi RPDC se angajează să stabilească relaţii noi SUA-RPDC în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate.

2. Statele Unite şi RPDC îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Peninsula Coreeană.

3. Reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite şi RPDC se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani (decedaţi în războiul din Coreea, n.red.), incluzând repatrierea imediată a celor identificate deja.

Recunoscând că summitul SUA-RPDC - primul din istorie - a fost un eveniment epocal de mare semnificaţie şi lăsând în urmă decenii de tensiuni şi ostilităţi între cele două ţări şi pentru deschiderea unui viitor nou, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim se angajează să pună în aplicare prevederile acestui comunicat comun, integral şi fără întârziere. Statele Unite şi RPDC se angajează să desfăşoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de stat Mike Pompeo şi de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, spre a pune în aplicare rezultatele summitului SUA-RPDC.

Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de noi relaţii noi SUA-RPDC şi pentru promovarea păcii, prosperităţii şi securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume.

12 iunie 2018
Insula Sentosa
Singapore”


Actualizare 8:40. Donald Trump și Kim Jong-un au semnat un „document destul de cuprinzător”, așa cum s-a exprimat președintele american.

Deocamdată, jurnaliștii nu au aflat ce conţine acest document „istoric” şi „cuprinzător”.

„Am decis să lăsăm trecutul în urmă. Lumea va asista la schimbări majore”, a declarat Kim Jong-un, potrivit translatorului său.

„Mulţumesc foarte mult, a fost fantastic”, i-a spus Trump lui Kim, zâmbind amândoi şi strângându-şi mâinile.

„Suntem foarte mândri de ceea ce s-a întâmplat astăzi. Întreaga noastră relaţie cu Coreea de Nord şi peninsula coreeană va fi într-o situaţie mult diferită decât a fost în trecut”, a declarat şeful statului american.

Trump a anunţat că exemplare ale documentului semnat urmau să fie distribuite presei în scurt timp.

Citiți și

Ce prevede documentul semnat de Donald Trump și Kim Jong-un

Ce spune China despre summitul dintre Donald Trump și Kim Jong-un

Anterior semnării acestui acord, președintele american a subliniat că reuniunea „merge nemaipomenit” şi că s-au înregistrat „o mulţime de progrese”.

Cei doi au ieşit de la prânzul de lucru şi s-au plimbat împreună pe o alee pavată, după care s-au oprit şi au pozat în faţa presei care-i aştepta: „Merge nemaipomenit. Am avut o întâlnire cu adevărat fantastică”. „S-au făcut o mulţime de progrese. Cu adevărat foarte pozitive. Cred eu, mai bine decât îşi putea imagina oricine”, a adăugat şeful statului american.

Ulterior, preşedintele american i-a oferit liderului nord-coreean posibilitatea foarte rară de a arunca o privire în limuzina prezidenţială. Trump vorbeşte şi cheamă prin gesturi un agent din cadrul Secreet Service (SS), care deschide portiera, iar cei doi lideri privesc înăuntru. Era neclar imediat ce părere are Kim despre acest „tur”, dar a părut să zâmbească.

Prânzul de lucru a fost evenimentul oficial dinaintea despărţirii celor doi lideri.

Trump urmează să susţină o conferinţă de presă la ora 11:00, ora României, iar apoi să se întoarcă la Washington.


Preşedintele SUA şi dictatorul nord-coreean au vorbit timp de aproape trei sferturi de oră doar în prezenţa celor doi translatori. Apoi au început discuţiile celor două delegaţii, care au continuat cu un prânz de lucru.

Donald Trump are programată o conferinţă de presă în jurul orei 11:00, ora României, în care este de aşteptat să prezinte concluziile acestei întrevederi istorice. După cum a precizat în ultimele săptămâni, vrea să obţină angajamentul lui Kim Jong-un pentru de-nuclearizarea Coreei.

Un preşedinte american în funcţie şi un dictator nord-coreean s-au întâlnit faţă în faţă, pentru prima oară.

Donald Trump şi Kim Jong-un şi-au strâns mâinile timp de 22 de secunde, sub privirile atente ale presei din toată lumea.

Fundalul a fost asigurat de steaguri americane şi nord-coreene, câte şase de fiecare. Apoi cei doi s-au îndreptat apoi către biblioteca hotelului Capella, de pe insula Sentosa din Singapore.

Pe hol până acolo, Donald Trump şi Kim Jong-un s-au înţeles prin intermediul translatorilor, deşi jurnaliştii prezenţi au auzit şi un schimb de replici în engleză. Tot prin interpreţi s-au adresat şi lumii, în timpul scurtelor declaraţii de presă.

Donald Trump: Mă simt grozav, vom avea o discuţie foarte bună şi cred că şi mult succes. Va fi un succes de proporţii. Onoarea este de partea mea. Sunt sigur că vom avea o relaţie minutată. Nu am nicio îndoială.

Kim Jong-un: Nu a fost uşor să ajungem aici...Vechile prejudecăţi şi practici au fost nişte obstacole în drumul nostru, dar le-am depăşit pe toate şi suntem astăzi aici.

Donald Trump: Asta este adevărat.

După aceste declaraţii, Donald Trump şi Kim Jong-un s-au retras pentru o discuţie faţă în faţă, doar ei şi translatorii, timp de circa 40 de minute. La final, doar preşedintele american a spus câteva cuvinte.

Jurnalist: Domnule preşedinte, cum merge până acum?

Donald Trump: Foarte bine.

Jurnalist: Ce credeţi?

Donald Trump: Este foarte bine. Avem o relaţie excelentă.

Apoi, celor doi lideri li s-au alăturat echipe de consilieri, pentru discuţii mai ample. Alături de Donald Trump au fost secretarul de stat Mike Pompeo, şeful de cabinet de la Casa Albă, generalul John Kelly, şi John Bolton, cel care îl sfătuieşte pe preşedintele american pe chestiuni de securitate naţională.

Donald Trump: Domnule preşedinte, este o mare onoare să fiu alături de dumneavoastră. Ştiu că vom avea mult succes împreună şi că vom rezolva o mare problemă, care până acum nu s-a putut rezolva. Ştiu că, dacă lucrăm împreună, o vom rezolva. O mare onoare. Mulţumesc.

Scopul principal al acestui summit fără precedent este denuclearizarea peninsulei Coreea. Dar Phenianul şi Washingtonul au viziuni diferite despre ce înseamnă acest lucru.

Statele Unite aşteaptă de la Coreea de Nord paşi clari şi ireversibili pe drumul eliminării arsenalului nuclear. În schimb, nord-coreenii ar dori retragerea trupelor americane din Coreea de Sud, înainte de orice înţelegere, au spus experţii în domeniu.

Citiți și

Ce au mâncat liderii SUA și Coreei de Nord, la summitul istoric din Singapore

FOTO. Kim Jong-un a acceptat să apară într-un selfie pentru prima dată

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...