Donald Tusk atrage atenția asupra unui nou tip de război hibrid, în care refugiații devin o armă împotriva UE

Data publicării:
Donald Tusk - Guliver GettyImages 1

 

Donald Tusk / FOTO: Gulliver/GettyImages

Potrivit The Telegraph, Donald Tusk a afirmat în fața europarlamentarilor că „mulți dintre vecinii noștri privesc cu satisfacție la problemele noastre” și vor să obțină favoruri în schimbul opririi valului de refugiați.

„Treptat devenim martorii nașterii unei noi forme de presiune politică, iar unii vorbesc chiar despre un nou tip de război hibrid, în care valurile migratorii devin un instrument, o armă împotriva vecinilor. Acest lucru necesită din partea noastră o deosebită sensibilitate și responsabilitate”, a avertizat președintele Consiliului European. 

Aceste comentarii neașteptate au fost făcute de Tusk după anunțarea unui acord între Uniunea Europeană și Turcia, ce prevede sporirea asistenței financiare acordate Ankarei și preluarea de către UE a unor refugiați din Turcia, guvernul turc angajându-se în schimb să deschidă șase noi tabere de refugiați, informează Agerpres.

Acordul nu indică numărul refugiaților care ar urma să fie preluați din Turcia, menționând doar că statele UE vor susține „programele și schemele de reinstalare” pentru acești noi refugiați, dar surse citate de The Telegraph vorbesc despre circa o jumătate de milion de persoane. 

Totuși, unele surse afirmă că remarcile lui Tusk nu au fost o aluzie la Turcia, ci o referire la actuali sau foști lideri din regiune, cum a fost cazul fostului președinte libian Muammar Gaddafi, care a amenințat UE că, dacă nu îi acordă ajutoare financiare, va lăsa imigranții ilegali din Africa să pătrundă în Europa.

Pe de altă parte, Donald Tusk a criticat-o și pe Angela Merkel pentru decizia acesteia de a permite sirienilor să ceară azil în Germania, deși în drumul lor către această țară au mai traversat și alte state ale blocului comunitar. Politica de bun venit promovată de Germania este un magnet pentru milioane de afgani și pakistanezi, a fost un „frumos gest moral”, dar Angela Merkel se află acum în fața unui „examen al responsabilității pentru protejarea comunității politice a Europei și a frontierelor sale externe”, a indicat Donald Tusk.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri