Donatori importanţi îndeamnă conducerea Partidului Republican să îl abandoneze pe Trump pentru a salva formaţiunea

Data publicării:
Donald Trump in Iowa 2016 GettyImages-497920448-2

Unii dintre cei mai importanţi donatori ai Partidului Republican au îndemnat joi formaţiunea să-l dezavueze pe cadidatul la fotoliul de la Casa Albă Donald Trump, acuzat de agresiuni sexuale, scrie The New York Times.

trump
Foto: Gulliver/GettyImages

Ziarul citează donatori care au oferit milioane de dolari republicanilor şi care apreciază că ultimul scandal pune în pericol partidul, care este necesar să-l abandoneze pe un Donald Trump aflat în cădere liberă, potrivit News.ro.

Campania candidatului republican a încasat o lovitură puternică după publicarea unei înregistrări video din 2005 în care acesta face declaraţii degradante despre femei. Mai mulţi lideri vocali ai partidului s-au delimitat de Trump, iar acesta înregistrează pierderi în sondaje.

„La un moment dat trebuie să te priveşti în oglindă şi să recunoşti că nu mai poţi să justifici în faţa copiilor - şi mai ales a fiicelor - susţinerea lui Trump”, a declarat David Humphreys pentru NYT.

Acest om de afaceri din Missouri afirmă că a făcut donaţii republicanilor în valoare de peste 2,5 milioane de dolari în ultimii patru ani.

„Este un demagog periculos, care nu este absolut deloc în stare să-şi asume responsabilităţile de preşedinte al Statelor Unite”, declară Bruce Kovne, un investitor din New York, într-un e-mail trimis ziarului.

Critici le sunt adresate de asemenea unor lideri ai partidului care continuă să-l susţină pe Donald Trump, inclusiv preşedintelui formaţiunii Reince Priebus.

„Reince ar trebui destituit şi înlocuit cu cineva care are competenţele şi calităţile unui lider care să reconstruiască partidul”, a declarat pentru NYT William Oberndorf, un investitor californian.

Însă principalii donatori ai partidului au puţină influenţă asupra magnatului în domeniul imobiliar, care se finanţează din averea personală şi se sprijină pe mici donaţii din partea extremei drepte - baza sa electorală.

Disensiunile în cadrul partidului s-au accentuat luni, când preşedintele majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor Paul Ryan le-a spus unor congresmeni republicani că nu va mai face campanie pentru Trump, de teamă că formaţiunea va pierde nu doar cursa la Casa Albă, ci şi controlul asupra Congresului.

Alegeri legislative parţiale au loc pe 8 noiembrie, odată cu scrutinul prezidenţial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri