Sari la conținut
News Alert

Dorin Chirtoacă obține al treilea mandat de primar al Chișinăului

 

 FOTO: timpul.md

ACTUALIZARE 1:51 După procesarea tuturor proceselor-verbale, Dorin Chirtoacă a câștigat al treilea mandat la o diferență de peste 6 procente față de contracandidata sa:

Dorin Chirtoacă - 53,25 la sută

Zinaida Greceanîi - 46,73 la sută

ACTUALIZARE 23:55 Dorin Chirtoacă își revendică victoria într-un mesaj pe Facebook:

„Să fie clar, Dorin primar!
Felicitări și multumiri tuturor, am câștigat!
Într-un ceas bun și cu Doamne ajută - înainte 
pentru dezvoltarea europeană a Chișinaului și pentru intregrarea europeană completă și definitivă a Republicii Moldova!”

Sa fie clar, Dorin primar!Felicitari si multumiri tuturor, am castigat!Intr-un ceas bun si cu Doamne ajuta -...

Posted by Dorin Chirtoacă on Sunday, June 28, 2015


Citiți și: 

PORTRET. Dorin Chirtoacă - de la „Surprize”, la politicianul consacrat

ACTUALIZARE 23.47 Rezultatele preliminare arată că după procesarea a peste 94% din procesele verbale, Dorin Chirtoacă a acumulat 52,15% din voturile valabil exprimate. Socialista Zinaida Greceanîi are 48.7%. Între cei doi există o diferență de cca 11 800 de voturi, care nu mai poate fi recuperată, scrie agora.md, care anunță că Dorin Chirtoacă a obținut al treilea mandat consecutiv de primar al Chișinăului. 

Se menține astfel orientarea politică prooccidentală a locuitorilor de la Chișinău. Capitala Republicii Moldova nu a fost niciodată câştigat de comunişti sau de reprezentanţii curentului estic.

ACTUALIZARE 23:37 Elena Băsescu își exprimă speranța că va câștiga Dorin Chirtoacă, nașul fetiței ei:

Emoţii mari şi speranţă. Cu gândul la #Chişinău şi la Dorin Chirtoacă!

Posted by Elena Basescu on Sunday, June 28, 2015


ACTUALIZARE 23:31 După procesarea a 93,51 la sută din procesele-verbale:

Dorin Chirtoacă - 52, 1 la sută

Zinaida Greceanîi - 47,9 la sută

ACTUALIZARE 22:56  După procesarea a 85,39 la sută din procesele-verbale, DIFERENȚA DINTRE CEI DOI CANDIDAȚI S-A MĂRIT CU PESTE 2,5 PROCENTE ÎN FAVOAREA LUI DORIN CHIRTOACĂ :

Dorin Chirtoacă - 51, 23 la sută

Zinaida Greceanîi - 48,77 la sută

ACTUALIZARE 22:35 După procesarea a  75 la sută din procesele-verbale:

Dorin Chirtoacă - 50,53 la sută

Zinaida Greceanîi - 49,47 la sută

ACTUALIZARE 22:20 După procesarea a  63 la sută din procesele-verbale:

Dorin Chirtoacă - 50,52 la sută

Zinaida Greceanîi - 49,48 la sută

ACTUALIZARE 22:16 După procesarea a 57,14 la sută din procesele-verbale:

Dorin Chirtoacă - 50,43 la sută

Zinaida Greceanîi - 49,57 la sută

ACTUALIZARE 22:15 După procesarea a peste jumătate din procesele-verbale (52 la sută), diferența dintre cei doi se micșorează puțin câte puțin - Dorin Chirtoacă ar avea 50,89 la sută din sufragii, iar Zinaida Greceanîi - 49,11 la sută.

ACTUALIZARE 22:00 Actualul edil al Chișinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, are un ușor avans în fața socialistei Zinaida Greceanîi, după procesarea a mai bine de o treime din procesele-verbale ale secțiilor de vot din capitala Republicii Moldova, anunță agora.md.

Scorul era de 50,9 la sută pentru Chirtoacă, față de 49,1 la sută pentru Greceanîi, după procesarea a 43,51 la sută din procesele-verbale.

Prezența la vot în turul doi, în Chișinău, a fost de 48%.


În 457 localităţi din Republica Moldova se desfăşoară turul doi de scrutin pentru alegerea primarului, iar în două localităţi alegerile din 14 iunie se repetă.

Turul al doilea se organizează acolo unde niciunul dintre candidaţii pentru funcția de primar nu a obţinut în primul tur de scrutin 50% din voturile alegătorilor.

Conform Codului Electoral, în al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.

În primul tur al alegerilor locale din 14 iunie 2015 au fost aleşi 439 de primari. 

Cea mai mare bătălie se dă pentru municipiul Chișinău unde în cursa electorală au rămas liberalul Dorin Chirtoacă, aflat deja de opt ani în fruntea Capitalei, și socialista Zinaida Greceanîi, fost premier al Republicii Moldova în ultimele luni de mandat ca președinte al comunistului Vladimir Voronin.

La primul tur de scrutin, Dorin Chirtoacă (37,52%) a avut un avans de două procente față de Zinaida Greceanîi (35,68%). Pentru cel de-al doilea tur, sondajele indică o cursă umăr la umăr între cei doi.

Cei doi contracandidați nu s-au întâlnit în nicio dezbatere televizată, în locul socialistei Zinaida Greceanîi a mers un alt reprezentant al echipei sale, Ion Ceban. Fostul premier a avut câteva apariții televizate la emisiuni, dar a fost singura persoană invitată, menționează agora.md.

Turul I al alegerilor locale, desfășurat la două zile după demisia premierului Chiril Gaburici, a fost marcat de câștigarea a două importante orașe din R. Moldova, Bălți și Orhei, de către doi politicieni controversați, considerați loiali Moscovei – Renato Usatîi și respectiv Ilan Shor.

Renato Usatîi este una dintre numeroasele figuri controversate din peisajul politic de peste Prut. A fost exclus, anul trecut, din cursa electorală pentru alegerile legislative, iar în presă s-a vehiculat că ar fi agent al Serviciului rus de Securitate.

Numele omului de afaceri Ilan Shor, de origine israeliană, este legat de cel mai răsunător scandal financiar, „Furtul secolului”. Un miliard de euro a dispărut din conturile a trei bănci din Republica Moldova, iar mare parte din această sumă ar fi fost deturnată prin firme deţinute de Ilan Shor, susţin procurorii. El este cercetat, în acest dosar, sub control judiciar, după ce anterior a stat două săptămâni în arest la domiciliu.

Partidele proeuropene, aflate la guvernare, s-au impus la scrutinul din 14 iunie în 24 dintre cele 32 de raioane ale Republicii Moldova - Partidul Liberal Democrat în 13, Partidul Democrat în 11. Socialiştii au câştigat doar în patru raioane, în schimb au cei mai mulţi membri în Consiliul Municipal al Chişinăului – 19, astfel că în cazul în care Dorin Chirtoacă va câștiga un al treilea mandat de edil, îi va fi destul de greu să-și pună în aplicare programul.

Un alt oraș important al cărui primar va fi decis în al doilea tur de scrutin este Cahul. Aici, Nicolae Dandiș, un independent susținut de partidele proeuropene, candidează împotriva comunistului Petru Burlacu.

Și la Ungheni se organizează turul al doilea. În cursă sunt candidatul liberal-democrat, cotat cu prima șansă, și cel al socialiștilor.

La Soroca, în nordul Moldovei, lupta este strânsă și se dă între un liberal-democrat și un candidat din Partidul Nostru, formațiunea lui Renato Usatîi. La primul tur, cei doi au fost despărțiți de numai 200 de voturi.

Miză mare este și în capitala regiunii autonome Găgăuzia, Comrat, unde lupta se dă între independentul Nicolai Dudoglo, susținut tacit de către Partidul Democrat, și reprezentantul Partidului Nostru, Serghei Atanasov. După primul tur de scrutin cei doi sunt despărțiți de câteva sute de voturi, transpuse în procente însemnând 4%, scrie agora.md.

Urnele s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.

Pe aceeași temă