Dosar ISIS | Cine e și cum a apărut cea mai temută organizație teroristă a momentului

Data publicării:
statul islamic

Ca să înţelegem exact ce se întâmplă în Turcia acum, trebuie să ţinem cont că Suruç e într-o zonă dominată de kurzi, populaţie care se întinde din sudul Turciei până în nordul Siriei şi al Irakului, dar şi în vestul Iranului.

Cei care protestează acum îl acuză pe Erdogan că îi lasă pe kurzi să fie carne de tun. Mai mult, Erdogan nici nu este de acord ca ei să aibă statul lor. Aşa că, în acest moment, kurzii, dar nu numai ei, ies în stradă şi îl acuză pe preşedintele Erdogan că a refuzat să atace Statul Islamic. Mai mult, ei spun că regimul Erdogan chiar a sprijinit Statul Islamic.

Iată ce a avut de spus Recep Tayyip Erdogan după tragedia de la Suruç: „Trebuie să condamnăm terorismul, indiferent de unde vine el. Am susţinut mereu că teroarea nu îşi poate avea locul în nicio religie, în nicio naţiune şi în nicio ţară. Din acest motiv, am spus mereu şi continuăm să spunem că e nevoie de o luptă internaţională împotriva terorismului".

Joe Biden, un moment de prea mare sinceritate

Nu doar protestatarii îl acuză că poartă vina pasivităţii în lupta cu ISIS. Iată ce spune vicepreşedintele american Joe Biden despre rolul jucat de Turcia în expansiunea Statului Islamic:

„Aliaţii noştri din regiune au fost cea mai mare problemă în Siria. Turcii, care ne sunt buni prieteni - şi am o relaţie bună cu Erdogan, cu care petrec mult timp, saudiţii, Emiratele... Ce făceau? Erau atât de hotărâţi să îl dea jos pe Assad şi să aibă, practic, un război prin proximitate între sunniţi şi şiiţi, încât - ce au făcut? Au vărsat sute de milioane de dolari şi mii de tone de arme în mâinile oricui era dispus să lupte împotriva lui Assad. Problema e că oamenii care erau aprovizionaţi făceau parte din al-Nusra şi al-Qaida şi elementele extremiste, adică jihadişti din alte părţi ale lumii. Veţi crede că exagerez, dar ia uitaţi-vă: unde au ajuns aceste lucruri? Acum, dintr-o dată, toată lumea s-a trezit la realitate, din cauza unei grupări numite ISIS. Anterior, se numea al-Qaida din Irak şi, când a fost alungată din Irak, s-a refugiat în teritoriile din estul Siriei. Acum, ISIS colaborează cu al-Nusra, pe care am declarat-o de mult o grupare teroristă. Iar noi nu ne puteam convinge aliaţii să nu le mai furnizeze arme”, a spus în octombrie 2014 vicepreședintele Joe Biden.

Numărul doi în Administraţia Obama a avut mari probleme după acest moment de sinceritate.

Drumul armelor către Statul Islamic

Statul Islamic e o grupare sunnită. Pentru că Bashar al-Assad este susţinut de Iran, care e şiit, sunniţii bogaţi din Turcia şi din Golful Persic au început să le dea rebelilor arme şi bani. Când se întâmpla asta, în Siria se refugiaseră mulţi extremişti din Irak, cei care aveau să formeze actualul Stat Islamic.

Irakienii s-au delimitat repede de rebelii din Siria. Aceștia din urmă au început să adune resurse uriaşe şi să controleze teritorii din ce în ce mai vaste. În scurt timp, au devenit cei mai periculoşi rebeli din Siria. Întăriţi, s-au întors in Irak cu arme şi cu un munte de bani.

Trebuie spus că în mâinile lor au ajuns şi arme americane, care ar fi trebuit să ajung la rebelii sirieni consideraţi moderaţi. Dar nimeni nu mai ştie cine este moderat în Siria şi cine e radical.

O altă cauză care a transformat Statul Islamic în ceea ce e azi a fost retragerea americanilor din Irak, la sfârşitul lui 2011. Există acum un consens: au plecat prea devreme şi ar fi trebuit să mai lase în urma lor soldaţi care să îi antreneze pe irakieni. Nu s-a întâmplat asta, iar ţara a rămas într-un haos, pe care Statul Islamic a ştiut cum să îl exploateze.

Şi încă un detaliu extrem de important: Al Jazeera estimează că aceşti extremişti au venituri de până la 3 miliarde de dolari pe an şi că ar controla teritorii, resurse şi bunuri de 2.000 de miliarde de dolari. Sunt pregătiţi, deci, de o luptă lungă pentru a-şi face califatul.

NYT: Gruparea e un stat funcțional

ISIS a devenit un stat funcţional, iar principalul său instrument este teroarea, a scris The New York Times. Jurnaliştii americani comentează că, aparent, liderii jidahiştilor nu pot fi mituiţi şi că sunt mai eficienţi decât guvernele corupte din Siria şi Irak.

Într-o altă analiză, Foreign Policy invoca un scenariu periculos: acela in care ISIS iese învingător din acest război al lumilor.

„Statul Islamic foloseşte teroarea ca să-şi supună şi să-şi înspăimânteze duşmanii. A cucerit teritorii, a distrus antichităţi, a măcelărit minorităţi, a obligat femeile să se prostitueze şi au transformat copiii în călăi”.

Editorialistul Tim Arango de la The New York Times remarcă şi o altă realitate: ISIS a făcut ordine în teritoriile ocupate şi a instaurat un regim cumplit, dar stabil şi cu reguli, într-o zonă devastată de conflicte îndelungate, corupţie şi, desigur, instabilitate.

Mai mult, a început să investească în infrastructuura teritoriilor cucerite. De pildă, a făcut şosele.

„Poţi călători de la Raqqa la Mosul şi nimeni nu va îndrăzni să te oprească, chiar dacă ai la tine un milion de dolari. Nimeni nu ar îndrăzni să-ţi ia nici măcar un dolar”, povesteşte Bilal, un sirian de rând. Jurnalistul american a explicat şi cum s-a schimbat situaţia: iniţial, ISIS a fost o organizaţie teroristă precum Al-Qaida, apoi a început să-şi extindă influenţa.

„Pe măsură ce a cucerit noi teritorii şi şi-a dezvoltat capacitatea de a guverna, gruparea s-a transformat într-un stat funcţional, care foloseşte violenţa extremă, teroarea, ca instrumente”.

De la control şi guvernare, ISIS a trecut la etapa în care s-a infiltrat în alte comunităţi, iar în cele din urmă a absorbit alte grupări. O strategie care până acum a dat roade.

Un alt semnal de alarrmă e cel tras de analiştii de la Foreign Policy, care se întreabă ce e de făcut în cazul în care, în acest război al lumilor şi civilizaţiilor, Statul Islamic e cel câştigă.

„Ce vom face dacă gruparea Statul Islamic va deveni un stat adevărat şi va demonstra că poate guverna? Această posibilitate pare a fi din ce în ce mai viabilă, ţinând cont de neputinţa Irakului de a lansa o contraofensivă cu sorţi de izbândă”.

Editorialistul Stephen Walt de la Foreign Policy remarcă, totuşi, că, în pofida tacticilor inumane cu care şi-a extins influenţa, Statul Islamic nu este un actor global puternic.

„Mesajele lor au atras recruţi din rândul tinerilor marganalizaţi în alte ţări. Dar recrutarea a 25.000 de simpatizanţi prost pregătiţi dintr-o populaţie globală de peste şapte miliarde de oameni nu este deloc semnificativă”.

Când și de la ce a pornit totul

Cum am ajuns în acest punct? Cum a ajuns Statul Islamic să fie considerată cea mai periculoasă grupare teroristă a momentului, de o cruzime care a fost criticată până şi de al-Qaida?

Gruparea a fost înfiinţată în 1999, de un jihadist iordanian, dar sub un alt nume.

În 2004, s-a aliat cu al-Qaida şi au avut împreună un singur scop: să lupte împotriva ocupaţiei americane.

În 2006, jihadiştii anunţau un Stat Islamic în Irak. Tot 2006 a fost anul în care Nuri al-Maliki devenea prim-ministru în Irak. Maliki e şiit şi a declanşat o ofensivă împotriva sunniţilor din ţară, care a creat un val de ură împotriva regimului instaurat de americani.

În 2013, Statul Islamic se extindea în Siria şi anunţa formarea Statului Islamic în Irak şi Levant.

În fine, în 2014, ISIS se rupe de al-Qaida, devine Statul Islamic şi proclamă un califat care se întinde din Siria până în Irak.

Propaganda, arma eficientă a recrutării

Unul dintre punctele forte ale Statului Islamic este propaganda sa eficientă. E, de departe, gruparea teroristă care s-a folosit cu cel mai mare succes de reţelele de socializare. Foarte îngrijorător, însă, e succesul pe care aceşti oameni îl au în Occident. Pentru noi, europenii, pericolul vine din faptul că, în acest moment, există câteva mii de luptători care au paşaport dintr-o ţară a Uniunii Europene. Asta înseamnă că, odată îndoctrinaţi şi antrenaţi, se pot întoarce acasă şi pot comite atacuri în oricare ţară membră. Iată nişte cifre: al-Jazeera estimează că peste 1.200 de francezi şi 600 de germani s-au dus în Siria şi Irak în ultimul an pentru a deveni membri ai Statului Islamic. Deloc de neglijat e problema fetelor şi femeilor din Europa care sunt pur si simplu seduse de jihadişti.

În 2014, când Statul Islamic se pregătea să cucerească oraşul Mosul din Irak, Anna Erelle, o jurnalistă din Franţa care a scris în repetate rânduri despre fetele occidentale care fug în Siria şi Irak ca să fie mirese de jihadişti, a vrut să vadă cum funcţionează seducţia terorii.

Şi-a făcut un profil fals de Facebook, şi-a spus Melodie şi a început să joace rolul unei tinere convertite la islam care nu reuşeşte să se regăsească în cultura europeană. A fost contactată imediat de Abu Bilel, un francez foarte apropiat de liderul Statului Islamic.

M-a întrebat trei lucruri: Eşti musulmană? Vrei să vii în Siria? Ce crezi despre mujahedini?”, povestește Anna Erelle.

Abu Bilel şi Melodie comunicau zilnic pe Skype, pe Facebook, la telefon. La un moment dat, militantul ISIS a început să îi ceară insistent să vină la el, în Siria.

Chiar mi-a spus la un moment dat că Siria e un paradis. Da. Şi mă gândeam: Dumnezeule! Câţi ajung să creadă ce spune acest om? Pentru că Siria este un iad. Poţi intra, dar nu mai poţi ieşi de acolo.

- Cum explica toate crimele lor?

- Mi-a spus că Allah a zis că această viaţă nu este importantă, că este doar pentru distracţie şi că toate crimele sunt pentru Allah".

Anna Erelle a jucat rolul lui Melodie o lună, timp în care a ajuns să planifice inclusiv călătoria ei în Siria. Când redacţia revistei la care lucra a decis că totul a devenit prea periculos, personajul jurnalistei i-a spus lui Abu Bilel că nu mai vine. Pe urmă, a publicat articolul. Apoi, s-au deschis porţile iadului.

M-am temut. Au publicat un video cu chipul meu şi au cerut să fiu violată şi ucisă. Nu e uşor să vezi aşa ceva, mai ales ca femeie. Aşa că am început să mă tem”, mărturisește jurnalista.

De atunci, jurnalista duce o viaţă de fugar. Trăieşte, desigur, sub pseudonim.

Planul de luptă al Marii Britanii

Una dintre ţările europene profund îngrijorate de expansiunea ISIS şi mai ales de recrutările din rândurile tinerilor este Marea Britanie. În ultimul an, au existat numeroase cazuri de bărbaţi care au plecat să lupte alături de insurgenţii Statului Islamic, dar şi de fete care au decis să fugă de acasă şi să devină miresele jihadiştilor. În faţa unei situaţii fără precedent, premierul David Cameron a prezentat un plan pe cinci ani, menit să prevină extinderea extremismului în Marea Britanie.

„Mişcarea asta nu face pionierat. Este o grupare vicioasă, brutală şi complet incoerentă. Acesta este mesajul meu pentru toţi tinerii britanici care se gândesc să plece în locurile acelea: nu veţi fi membrii valoroşi ai mişcării. Sunteţi doar un instrument pentru ei. Se vor folosi de voi. Dacă eşti băiat, îţi vor spăla creierul, vor lega bombe de tine şi te vor arunca în aer. Dacă eşti fată, vei deveni sclava lor şi vor abuza de tine. Este realitatea bolnavă şi brutală a ISIS”, a fost mesajul transmis de premierul britanic.

Una dintre măsurile luate de guvernul britanic pentru a limita racolările ISIS este cea care îi lasă fără paşapoarte pe adolescenţii şi tinerii racolaţi online şi despre care autorităţile au informaţii că încearcă să plece din ţară ca să se alăture Statului Islamic.

„Vom introduce o nouă schemă, care să le permită părinţilor să aplice direct când doresc anularea paşapoartelor copiilor lor, ca să-i oprească să călătorească”, a anunțat David Cameron.

(VIDEO. Mohamed Kahef, medic sirian rezident în România, explică de ce ISIS atrage atât de mulți adepți)

Cel mai tulburător caz este cel al unor adolescente din East London, care au fugit de acasă în februarie şi au reuşit să ajungă în Siria. Amira Abase, de 15 ani, Kadiza Sultana, de 16 ani, şi Shamima Begum, de 15 ani, au plecat singure, de pe aeroportul Gatwick, spre Turcia, fără să poată fi oprite. Au fost surprinse de camerele de supraveghere.

Potrivit The Independent, cele trei fete ar fi intrat într-un program de antrenamente de patru luni, în fieful ISIS din Raqqa. Acolo, ele ar fi pregătite pentru misiuni speciale.

Premierul britanic a promis că vor fi traşi la răspundere cei vinovaţi pentru radicalizarea tinerilor musulmani şi a cerut sprijinul companiilor furnizoare de internet pentru a-i depista pe cei care fac recrutări online.

„Ştim că trebuie să înfrângem ISIS, că trebuie să distrugem Califatul, oriunde ar fi, în Irak sau în Siria. Este un punct central al strategiei de combatare a acestui flagel. Doresc ca Marea Britanie să se implice mai mult. Am dorit mereu să am şi sprijinul Parlamentului, care discută în prezent acest lucru”, a subliniat premierul britanic.

Autorităţile de la Londra estimează că în jur de 700 de cetăţeni britanici au plecat în Siria şi Irak, ca să se alăture ISIS. Unii dintre ei s-au şi întors. Cel mai probabil, îndoctrinaţi, antrenaţi şi pregătiţi pentru oricare ar fi misiunea ce li s-ar da.

România, țară de tranzit

România este una din ţările de tranzit pentru simpatizanţii ISIS din Occident, care pleacă să lupte în Siria şi Irak. Informaţia a apărut în raportul Europol pe 2015, care arată că peste 5.000 de europeni s-au alăturat ogranizaţiei teroriste.

Experţii Europol atrag atenţia că fenomenul a atins o intensitate fără precedent şi este în continuă creştere. Indiferent dacă merg pe rute directe sau indirecte, vest-europenii continuă să folosească trasee care trec prin: Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Croaţia, România, Serbia, Slovenia, Macedonia şi Bulgaria. Pe mare trec prin Grecia şi Italia, iar la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia au loc frecvent arestări, se mai spune în raportul Europol.

„Acestă organizație a lansat un model atipic de structură teroristă, care a surclasat Al-Qaida. Ţara noastră este în retorica acestei organizaţii, nominalizată ca teritoriu ce trebuie cucerit, inclus, în aşa-zisul Califat. România este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadişti către teatrele de operaţii, dar nu este exclus să fie şi rută de întoarcere pentru ei”, avertizează, sub acoperirea anonimatului, un reprezentant al forțelor antitero din România.

Mărturia unui copil evadat din Infern

Nu mai este o noutate pentru nimeni că Statul Islamic recrutează şi antrenează chiar şi copii. Televiziunea Al Jazzera a relatat povestea cutremurătoare a unui băieţel irakian, care a reuşit să fugă dintr-o asemenea tabără a jidahiştilor.

Băiatul locuia cu familia în nordul Irakului, într-o regiune preponderent kurdă, cucerită anul trecut de Statul Islamic. Zeci de mii de etnici yazidi, o minoritate religioasă veche de mii de ani, au fugit din calea jihadiştiilor. Bărbaţii rămaşi au fost ucişi, iar femeile - violate sau vândute. Copiii au fost convertiţi la islam şi au ajuns în tabere de antrenament ale ISIS.

„Ne-au învăţat cum să decapităm oameni. Ne-au învăţat despre Coran. Ne-au arătat cum să comitem un atac şi cum să folosim arme. Ne-au manipulat spunându-ne că nu ar trebuie să ne întoarcem la familiile nostre din Irak. Ne-au arătat imagini cu decapitarea unui pilot, alte imagini cu atacuri sau alte execuţii. Ne arătau cum îi împuşcau. Făceau asta în fiecare săptămână”, a povestit băiatul.

Din nordul Irakului, copiii au fost duşi într-o altă tabără din oraşul sirian Raqqa, fief al jihadiştilor. Acolo au început antrenamentele.

„Ne-au adus păpuşi şi ne-au arătat cum să le tăiem capul cu săbiile. Ne spuneau că yazidii nu sunt buni de nimic”, spune băiatul.

După cinci luni de calvar, băiatul a reuşit să fugă împreună cu fratele lui. Povesteşte că, în urmă, au rămas zeci de copii captivi ai ISIS.

Sunt mai cruzi decât naziștii

ISIS este de o cruzime mai mare decât a naziştilor. O spune, fără ezitare, un scriitor şi filantrop evreu, care, copil fiind, a fugit din Austria cu ajutorul unei comunităţii creştine şi s-a refugiat în Anglia. Astăzi, lordul George Weidenfeld are 96 de ani şi vrea să-şi plătească datoria: şi-a propus să salveze cât mai mulţi creştini din Siria şi Irak.

„Eu însumi am fost ajutat enorm de o sectă creştină, o grupare evanghelistă radicală din Anglia. Eram un imigrant fără un ban în buzunar, izgonit de nazişti din Austria, în 1938. Acei oameni m-au integrat în familia lor, mi-au oferit şansa să-mi fac studiile. Mai presus de toate, când tata încă era la închisoare în Austria... asta este altă poveste... m-au adăpostit, apoi mi-au ajutat părinţii să vină în Anglia, au mers la serviciul penitenciarelor şi au dat declaraţii că îi vor susţine financiar”, a povestit filantropul evreu.

Într-un interviu pentru CNN, Lordul George Weidenfeld a mărturisit că trăieşte pentru a-i scăpa pe creştinii sirieni şi irakieni de teroarea jihadiştilor. Pentru el, cruzimea ISIS o depăşeşte pe cea a naziştilor.

- Să vă spun o poveste. Nu a fost niciodată în istorie, poate doar în Epoca de Piatră, o asemenea cruzime precum cea de care dau dovadă membrii ISIS în teritoriilor lor. Cred că trebuie să facem ceva.

- De ce credeţi că membrii ISIS sunt mai cruzi decât naziştii?

- Pentru nazişti, distrugerea a fost mai mult un proiect industrial. Cei din ISIS fac asta din plăcere. Pentru ei, este o plăcere să le facă rău oamenilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri