Dosarul Poșta Română. Închisoare cu suspendare pentru Tudor Chiuariu și Zsolt Nagy

Data publicării:
chiuariu-2744858-Mediafax Foto-Bogdan Maran-1

Potrivit procurorilor DNA, Zsolt Nagy a iniţiat o hotărâre de guvern, a cărei legalitate a fost confirmată prin semnătura lui Tudor Chiuariu. În urma acestei hotărâri de guvern, un teren şi un imobil al Poştei Române au trecut din proprietatea statului în proprietate privată. Prejudiciul este estimat la 9 milioane de euro.

Tudor Chiuariu, fostul ministru al Justiţiei, fusese achitat de prima instanţă, în timp ce Zsolt Nagy, fost ministru al Telecomunicaţiilor, era condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare.

Decizia care a fost luată astăzi de Curtea Supremă este definitivă.

Dosarul se judeca din 2010.

Pentru Zsolt Nagy, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus un termen de încercare de opt ani, iar pentru Tudor Chiuariu, de şase ani.

Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, trei ani şi jumătate, tot cu suspendare.

Pedepse accesorii, dar suspendate și ele

Tot în cazul fostului ministru al Comunicaţiilor, instanţa a dispus, ca pedeapsă accesorie, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Pe durata termenului de încercare, Nagy trebuie să respecte mai multe măsuri, instanţa atrăgând atenţia că încălcarea acestora duce la executarea pedepselor.

Potrivit aceleiaşi decizii, pe durata suspendării executării pedepsei principale, se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

Şi în cazul lui Chiuariu, ICCJ a stabilit, ca pedeapsă complementară, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal. Pe durata termenului de încercare, s-a dispus suspendarea executării pedepsei complementare.

Istoricul dosarului

În 27 noiembrie 2012, fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat, în acest dosar, pentru abuz în serviciu, de un complet de trei judecători ai ICCJ. Instanţa supremă a reţinut atunci, în cazul lui Chiuariu, că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, a fost condamnat, tot la fondul dosarului, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

În acest dosar au mai fost condamnaţi Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), care a primit şase ani de închisoare, Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR - cinci ani şi jumătate de închisoare, Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR - cinci ani de închisoare şi Ioan Folfă, administratorul societăţii Topcadex 99 - un an de închisoare cu suspendare.

Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.

Prejudiciul în acest caz este estimat de DNA la 8.619.787 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri