Dosarul Wuhan. Ce dezvăluie o scurgere de documente despre haosul din China, la izbucnirea pandemiei

Data publicării:
bătrân cu mască împotriva coronavirus în China
Foto: Getty Images

Autoritățile din China au raportat un număr mai mic de cazuri decât cel real, potrivit unor documente confidențiale obținute de CNN. Acestea arată și haosul care domnea în Wuhan la începutul pandemiei.

În 10 februarie, autoritățile chineze au raportat 2.478 de noi cazuri de COVID-19 - ridicând numărul global la peste 40.000, cu mai puțin de 400 de cazuri înregistrate în afara Chinei continentale.

Totuși, într-un raport marcat „document intern, vă rugăm să păstrați confidențialitatea”, obținut de CNN, autoritățile sanitare din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, vorbesc despre 5.918 cazuri noi detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului oficial de cazuri.

Această cifră mai mare nu a fost dezvăluită public, deoarece sistemul de contabilizare al Chinei părea, în tumultul primelor săptămâni ale pandemiei, să minimizeze severitatea focarului.

Acest raport face parte din 117 pagini de documente scurse de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, obțiute și verificate de CNN.

Luate împreună, documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații din interiorul Chinei de la începutul pandemiei și oferă prima privire clară asupra datelor pe care le aveau oficialii chinezi.

Guvernul chinez a respins cu fermitate acuzațiile făcute de Statele Unite și alte țări occidentale conform cărora a ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus, susținând că a fost deschisă de la începutul pandemiei. Cu toate acestea, deși documentele nu oferă nicio dovadă a unei încercări deliberate de a ascunde rezultatele, ele dezvăluie numeroase neconcordanțe în ceea ce autoritățile credeau că se întâmplă și ceea ce a fost dezvăluit publicului.

Documentele, care vizează perioada octombrie 2019 - aprilie 2020, dezvăluie un sistem inflexibil de sănătate, constrâns de birocrație și de proceduri rigide care nu erau pregătite pentru a face față unei urgențe. În mai multe momente critice de la începutul pandemiei, documentele arată pași greșiți și eșecuri instituționale.

Documentele arată lentoarea cu care au fost diagnosticați pacienții cu COVID-19. Chiar dacă autoritățile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului inițial ca fiind eficientă și transparentă, documentele arată că oficialii se bazau pe mecanisme de testare și raportare defectuoase. Un raport de la începutul lunii martie arată că timpul mediu dintre debutul simptomelor și diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, ceea ce ar fi îngreunat semnificativ eforturile pentru monitorizarea și pentru combaterea bolii.

China insistă că a gestionat bine focarul. La o conferință de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a lansat o carte albă în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informații legate de epidemie într-un mod „deschis și transparent”.

„În timp ce depunea eforturi importante pentru a conține virusul, China a acționat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate față de umanitate, poporul său, posteritate și comunitatea internațională. A furnizat informații despre COVID-19 într-un mod complet profesional și eficient. A publicat informații autorizate și detaliate cât mai curând posibil și în mod regulat, răspunzând astfel în mod eficient la preocuparea publicului”, se arată Cartea albă.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe din China și Comisia Națională de Sănătate, precum și Comisia de Sănătate din Hubei, pentru o reacție cu privire la aceste documente, dar nu a primit niciun răspuns.

„E clar că au făcut greșeli - și nu doar greșeli care se întâmplă atunci când ai de-a face cu un virus nou – au fost erori birocratice și motivate politic”, a spus Yanzhong Huang, expert al Consiliului pentru relații externe, care a scris mult despre sistemul de sănătate publică din China.

„Aceste erori au avut consecințe globale. Nu poți garanta niciodată 100% transparență. Nu este vorba doar de a ascunde informații, ci ești constrâns de tehnologie și de alte probleme care apar în cazul unui virus nou. Dar chiar dacă ar fi fost 100% transparente, probabil că nu ar fi oprit această dezvoltare într-o pandemie”, adaugă el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri