Două lesbiene au fost condamnate la moarte în Iran, pentru „corupţie pe pământ”, cea mai gravă acuzaţie din codul penal iranian

Data publicării:
cuplu lesbiene cu spatele se tin de umeri, steagul gay pe fundal
Foto: Profimedia

Două lesbiene şi militante LGBTQ au fost condamnate la moarte în Iran, fiind acuzate de promovarea homosexualităţii, au informat luni activişti, cerând comunităţii internaţionale să împiedice executarea verdictelor.

Zahra Sedighi Hamedani, în vârstă de 31 de ani, şi Elham Chubdar, în vârstă de 24 de ani, au fost condamnate de un tribunal din oraşul Urmia (nord-vest), a informat luni organizaţia kurdă pentru drepturile omului „Hengaw”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Cele două activiste se află în prezent în secţia rezervată femeilor din închisoarea din Urmia.

Într-un comunicat publicat luni pe site-ul său Mizan Online, Autoritatea Judiciară iraniană a confirmat condamnarea la moarte pentru „corupţie pe pământ” a tinerelor femei. Aceasta este cea mai gravă acuzaţie din codul penal iranian.

Shadi Amin, coordonatoarea organizaţiei iraniene pentru drepturile persoanelor LGBTQ „6Rang”, cu sediul în Germania, a confirmat pentru AFP verdictele împotriva celor două tinere.

„Cerem Germaniei şi altor guverne străine să facă presiuni” asupra Iranului pentru a asigura eliberarea activistelor, a declarat ea pentru AFP.

„Este prima dată când o femeie este condamnată la moarte în Iran din cauza orientării sale sexuale”, a mai spus ea.

Soarta unei proeminente activiste iraniene pro-LGBTQ, Sedighi Hamedani - cunoscută sub numele de Sareh - stârneşte, de asemenea, îngrijorare de câteva luni.

Ea a fost arestată în octombrie 2021 de forţele de securitate iraniene în timp ce încerca să fugă în Turcia.

Sedighi Hamedani a fost apoi încarcerată şi ţinută în izolare timp de aproape două luni.

În ianuarie, Amnesty International a declarat că acuzaţiile împotriva activistei sunt legate de susţinerea ei pe reţelele sociale a drepturilor persoanelor LGBTQ şi de apariţia ei într-un documentar BBC difuzat în mai 2021 despre persecuţia persoanelor LGBTQ în Kurdistanul irakian, unde ea se afla. Sedighi Hamedani a decis apoi să părăsească Kurdistanul irakian pentru a merge în Iran, înainte de a încerca să ajungă în Turcia.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri