Sari la conținut

Două tinere italience răpite în Siria de jumătate de an au fost eliberate

Greta Ramelli și Vanessa Marzullo sunt libere, ele se vor întoarce în curând acasă”, a anunțat, joi seara, pe contul de Twitter, Guvernul italian, fără a da detalii.

Cele două tinere în vârstă de 20 și 21 de ani au dispărut la 31 iulie. Ele ar fi fost răpite într-un sat din apropiere de Alep, în nordul Siriei. La sfârșitul lunii decembrie, fetele au apărut într-o înregistrare video, îmbrăcate în rochii negre și având capul acoperit.

Înregistrarea video fusese încărcată pe YouTube cu mențiunea „Frontul al-Nosra deține două italience din cauza participării guvernului lor la coaliția internațională care luptă cu jihadiștii din grupul Statului Islamic”. Totuși, Frontul al-Nosra, filiala siriană a al-Qaida, nu a pus această înregistrare video pe conturile sale oficiale de pe rețelele sociale.

Cele două fete au fost aduse în cursul nopții cu un avion care a decolat din Turcia și a aterizat pe aeroportul militar Ciampino, în apropiere de Roma, la ora locală 4:00. Ele au fost întâmpinate pe aeroport de ministrul de Externe, Paolo Gentiloni, dar nu și de rude.

Cu un surâs șters și cu capetele plecate, au intrat în holul aeroportului fără a face nicio declarație presei. Fetele urmau să fie duse la spital pentru a le fi evaluată starea de sănătate. Apoi vor fi audiate de Parchetul antiterorism din Roma, care a deschis o anchetă în cazul răpirii lor.