Sari la conținut

Drogul teroriştilor din ISIS

Teroristul care a împrăştiat moarte pe plaja din staţiunea tunisiană Sousse era sub influenţa Captagonului, scrie presa occidentală. Jurnaliştii francezi spun că teroriştii de la Paris au folosit acelaşi drog. E un psihotrop care îl face pe consumator să se simtă invincibil. Să simtă că are o forţă extraordinară. Că stăpâneşte lumea şi că nimic din ceea ce face nu poate fi pus la îndoială.

Dacă cineva ia Captagon, e sigur că va rămâne treaz şi nu va adormi. Nu poţi să dormi, nici măcar nu poţi să închizi ochii... Orice ai încerca să iei ca să scapi de dependenţă, nu are efect” - așa este prezentat drogul pe internet.

Când cineva ia Captagon, se simte mai plin de energie, mai puţin obosit. Dar este doar o iluzie, pentru că oboseala se acumulează. Pentru că este o formă de amfetamină, Captagonul măreşte nervozitatea şi îl face pe consumator să delireze. Mai mult, are impresia că este extrem de puternic”, spune Ramzy Haddad, doctor neurolog.

Această senzaţie de invincibilitate e dublată, de cele mai multe ori, de psihoze. Consumatorul nu mai are nicio teamă, ba chiar ajunge să nu mai simtă nicio durere.

În ţările din Orientul Mijlociu, în special în Liban, dar şi în Turcia este o adevărată industrie pentru producerea acestui drog, a cărui substanţă activă e interzisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii de aproape 30 de ani.

(Câte pastile produceţi pe zi?) Producem între jumătate de milion spre un milion de pastile pe săptămână sau lună, depinde”.

„Pastilele le cumpărăm din satele de la frontieră (n.red. - frontiera libanezo-siriană) şi le aducem în Siria pentru Frontul Al Nusra, pentru Statul Islamic şi pentru Armata Liberă Siriană”, spun producătorii și vânzătorii de Captagon.

Doar în anul 2014 am capturat 30 de milioane de pastile. 30 de milioane de pastile pe care traficanţii urmau să le exporte în Ţările Golfului, în special în Arabia Saudită”, spune Ghassan Shams-Eddine, agenţia anti-drog din Liban.

Dar, cu toate eforturile, cantităţi importante de Captagon, drogul care dezumanizează, ajung la terorişti.

Citiți și: 

La război, îndopați cu pastile