Sari la conținut
News Alert

După 16 de ani de fugă, unul dintre pirații care l-au ucis pe Sir Peter Blake, legendă a iahtingului, a fost prins

În 2001, Sir Peter Blake, cunoscut cândva ca o legendă vie a marinăriei, a fost ucis de o bandă de pirați, într-un jaf nocturn, pe barca sa acostată în orașul brazilian Macapa, capitala statului Amapa. La 16 ani distanță de la acea crimă, unul dintre bărbații implicați în asasinarea marinarului a fost prins pe râul Amazon.

Sir-Blake

Sir Peter Blake

Timp de 16, Jose Irandir Cardoso a reușit să fugă de justiție, după ce a evadat din închisoare în 2002.

Cardoso a fost recapturat recent de poliția braziliană în timpul unei operațiuni de rutină în orașul Breves din insula Marajo de la gurile Amazonului.

„Acum (Cardoso – n.r.) se află într-o închisoare din Breves, la dispoziția autorităților”, a declarat pentru The Guardian purtătorul de cuvânt al poliției braziliene, Walmanar Santos.

jose-irandir-cardoso

Jose Irandir Cardoso

Jose Irandir Cardoso este unul dintre cei șase pirați condamnați în 2002 pentru uciderea lui Peter Blake. Nici până în prezent nu se știe cum a reușit Cardoso să evadeze din închisoare. 

„Poliția din Breves l-a oprit pe stradă. Avea o atitudine suspectă. A prezentat un document, iar ei l-au suspectat că folosește un act fals. Așa că l-au dus la secție pentru verificări suplimentare. Acolo, în timpul verificării, l-au identificat pe bărbat ca fiind Jose Irandir Cardoso, care evadase din statul Amapa, unde fusese condamnat la închisoare”, a explicat Walmanar Santos.

„A fost o supriză totală. Mi-am dat seama că era timorat. După ce i-am cerut documentul, am realizat că fotografia de pe act fusese lipită. Apoi, a mărturisit tot”, a spus locotenentul Felipe Lopes.

De-a lungul carierei sale, Sir Peter Blake, născut în Aukland, Noua Zeelandă, un maestru al ambarcațiunilor cu vele, a câștigat principalele competiții de iahting din lume și a fost un neobosit activist ecologic, ambasador pentru mediu al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

La momentul morții, Sir Peter Blake avea vârsta de 53 de ani.