După măști și hârtie igienică, un alt produs dispare de pe rafturi. În Franța, panica este la cote înalte din cauza COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
Casalpusterlengo. Italia. Cozi în zona Lodi la supermarketuri în urma anunțării unor măsuri speciale de carantină din cauza coronavirusului
Casalpusterlengo. în apropiere de Lodi, Italia. Cozi la supermarketuri în urma anunțării unor măsuri speciale de carantină din cauza coronavirusului Foto: Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia

California a declarat stare de urgență, la doar câteva ore după ce a fost confirmat primul deces din cauza COVID-19 în acest stat. La Washington, Camera Reprezentanților a aprobat un pachet de urgență în valoare de 8,3 miliarde de dolari pentru combaterea epidemiei. În cealaltă parte a lumii, jumătate dintre pacienții din Wuhan, centrul epidemiei, s-au vindecat, anunță autoritățile.

Miercuri, în toată China, au fost doar 139 de noi îmbolnăviri. La nivel mondial, bilanțul este de 3.285 de morți din peste 95.000 de îmbolnăviri. Dar doar 38.000 de oameni mai sunt în prezent infectați și sub supraveghere medicală.

Americanii se pregătesc să arunce peste 8 miliarde de dolari în lupta cu noul coronavirus. Din această sumă, 3 miliarde sunt destinate doar dezvoltarii de vaccinuri, medicamente și kit-uri pentru teste. De asemenea, 1,2 miliarde de dolari vor fi alocate pentru combaterea COVID-19 la nivel internațional.

Legea a trecut în regim de urgență, apropae cu unanimitate prin Camera Reprezentanților și ar putea fi semnată de Donald Trump chiar săptămâna aceasta.

Mike Pence, vicepreședintele SUA: Riscul noului coronavirus pentru americanul de rând rămâne mic și pentru că noi continuăm să luăm măsuri iar americanii continuă cu practici de bun simț să-și protejeze propria sănătate și sănătatea familiei lor. Așa va rămâne.

Anthony Fauci, medic: Mortalitatea este de câteva ori mai mare decât la gripa sezonieră. Gripa sezonieră are răspândire mare și o mortalitate de 0,1%. În China, mortalitatea pentru noul virus, conform celui mai recent raport, este de 3% sau 4%.

În China, epidemia pare că se îndreaptă spre final. Numărul cazurilor noi a scăzut puternic, iar fabricile au reînceput să funcționeze.

Kristalina Georgieva, șefa FMI: Am auzit de la autoritățile chineze informații încurajatoare că producția a repornit. Sunt vești binevenite pentru China și sunt vești binevenite pentru toată lumea.

În alte țări, panica este încă la cote înalte. În Franța abia se mai găsește gel dezinfectant. Asta după ce guvernul a rechiziționat toate măștile de protecție din farmacii și magazine.

Ahlem Mebasti, farmacistă: În acest moment, nu mai avem niciun fel de gel dezinfectant, nu mai puteți găsi nicăieri, nu am mai primit alte loturi, este criză pretutindeni.

Bruno Le Maire, ministrul de Finanțe: Am aflat că prețurile la geluri pe bază de alcool s-ar fi dublat sau chiar triplat în unele magazine sau online. Este inacceptabil, chiar șocant să vedem cum este speculată economic criza coronavirusului.

În Thailanda, una dintre primele țări în care a ajuns noul virus din China, autoritățile au descoperit o fabrică ilegală care reîmpacheta măști chirurgicale folosite. Obiectele de unică folosință erau luate din gunoi, băgate în mașina de spălat, uscate, călcate, ambalate în pungi și vândute ca noi.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri