”E doar a voastră!”. Ce i-a spus Trump lui Erdogan despre retragerea trupelor americane din Siria

Data publicării:
recep erdogan donald trump
Foto: Guliver/GettyImages

Pentagonul a anunţat semnarea ordinului retragerii trupelor americane din Siria, pe care preşedinteşe Donald Trump o vrea ”lentă şi extrem de cordonată” împreună cu Turcia, relatează AFP, citat de News.ro. O asemenea strategie vizează să evite un gol de putere în regiunile aflate sub controlul rebelilor kurzi, care ar putea să fie în beneficiul regimului lui Bashar al-Assad.

Recep Erdogan și Donald Trump
Foto: Guliver/GettyImages

”Decretul cu privire la Siria a fost semnat”, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al Pentagonului fără să ofere alte detalii.

Trump a ordonat miercuri plecarea cât mai rapid posibil a celor 2.000 de militari americani staţionaţiîn nord-estul Siriei, unde luptă împotriva jihadiştilor, alături de Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie de miliţii arabo-kurde.

Preşedintele, un opozant vechi al prezenţiei americane într-un război pe care-l consideră costisitor, a apreciat că trupele americane nu mai sunt utile, întrucât gruparea Statul Islamic (SI) a fost ”în mare parte învinsă”.

Însă această plecare va lăsa miliţia kurdă Unităţile Protecţiei Poporuluii (YPG) fără susţienre militară, în contextul în care Turcia ameninţă să o atace, considerându-i pe combatanţii kurzi terorişti.

Trump a subliniat pe Twitter că a purtat ”o conversaţie telefonică lungă şi productivă” cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. Potrivit unei surse citate de CNN, Trump i-ar fi spus lui Erdogan: „OK, Siria este numai a voastră. Noi am încheiat aici”. 

Cei doi conducători au evocat ”SI, angajamentul nostru reciproc în Siria şi retragerea lentă şi extrem de coordonată a trupelor americane din regiune”, dar şi relaţii comerciale ”considerabil sporite”.

Erdogan a cofirmat conversaţia pe contul său de Twitter, afirmând că s-au ”pus de acord asupra unei coordonări consolidate asupra multor subiecte între care şi relaţiile comerciale şi situaţia din Siria”.

Afectate de tensiuni puternice, din cauza susţinerii americane a kurzilor, relaţiile între Ankara şi Washington - aliaţi în NATO - s-au destins după aeliberarea unui pastor american deţinut timp de un an şi jumătate.

”UMĂR LA UMĂR”

Preşedinţia turcă a dat asigurări duminică, ulterior, că cei doi lideri au ”convenit să asigure coordonarea între militari, diplomaţi şi alţi reprezentanţi ai ţărilor lor, pentru a evita un gol de putere care ar putea să conducă la o exploatare a retragerii (americane) şi a fazei de tranziţie în Siria”.

Şeful ”armatei naţionale” - o coaliţie de facţiuni care se opun regimului sirian şi aliate cu Turcia în nordul Siriei - a îndemnat anterior Statele Unite să se asigure că plecarea lor nu va conduce la o întoarcere a regimului lui Bashar aal-Assad în zone aflate pe mâna kurzilor.

Potrivit lui Nasr al-Hariri, acest gol ar putea să-i determine pe kurzi să se apropie de puterea siriană, pentru a se pregăti de o ofensivă turcă şi să încerce să păstreze o relativă autonomie.

Ankara se teme de o eventuală instalare a embrionului unui stat kurd la uşa sa, care ar consolida veleităţile separatiste ale minorităţii kurde în Turcia.

Erdogan a promis sâmbătă să elimine jihadiştii şi miliţiile kurde din nord-estul Siriei, iar în acelaşi timp Turcia a trimis întăriri militare în regiune, potrivit unui ONG sirian.

FDS au ameninţat că îşi vor suspenda lupta împotriva SI, pentru a-şi apăra teritoriul, şi că vor elibera sute de jihadişti străini aflaţi, a căror soartă este o bătaie de cap pentru Occident.

”Califatul” autoproclamat în 2014 s-a dezintegrat în faţa multiplelor ofensive, însă organizaţia îşi păstrează câteva redute şi rămâne capabilă să comit ăatacuri sângeroase în Siria şi în întreaga lume.

Hotărârea preşedintelui american a provocat un şoc în Statele Unite. Ea a antrenat demisia secretarului Apărării Kim Mattis şi a emisarului american pentru coaliţie internaţională antijihadistă Brett McGurk, care se opuneau retragerii americane.

Trump l-a numit duminică pe actualul adjunct al secretarului Apărării Patrick Shanahan - încă de la 1 ianuarie - în locul lui Mattis, care urma să rămână în post până la sdârşitul lui februarie.

Retragerea a provocat reacţii din partea aliaţilor Statelor Unite. Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că regretă ”foarte profund decizia” lui Trump duminică şi a adăugat că ”un aliat are datoria să fie fiabil, să se coordoneze cu ceilalţi aliaţi ai săi”.

”Să fii aliat înseamnă să lupţi unăr la umăr”, a subliniat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri