E. Hurezeanu: Dacă poți asculta telefoane și intra în intimitățile statelor, de ce să nu o asculți și pe doamna Merkel?

Data publicării:
hurezeanu3-2

Serviciile secrete americane ar fi interceptat convorbirile telefonice ale cancelarului Angela Merkel, suspectează autoritățile de la Berlin. Angela Merkel l-a contactat pe președintele Barack Obama, cerând clarificări. Ea i-a spus președintelui că, dacă un astfel de lucru s-a întâmplat, „ar fi complet inacceptabil”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului german.

„Nu-mi vine să cred, cum poate fi interceptat telefonul unui șef de stat în Europa, care se bucură de numeroase învelișuri protective, servicii interne, serviciile de telecomunicații speciale ale Germaniei. E o țară care știe să își protejeze convorbirile confidențiale. Chiar dacă Merkel vorbește cu soțul ei despre componenții unui amestec nou. E greu de crezut. Au dat serviciile germane de un virus american și l-au respins? Nu-mi dau seama”, a spus el.

„Nu există, pe de altă parte, invenții tehnice nefolosite. Dacă poți asculta telefoanele, dacă intri în intimitățile statelor, ale celor 70 de milioane de francezi, atunci nu văd de ce nu ai putea să o asculți și pe doamna cancelar”, a subliniat el.

„Știrea e prea supranaturală și dezmințită ca să o putem lua mai mult în seamnă decât e cazul. Ce pot să facă germanii, să îl demită pe Obama? Probabil se va ajunge la un modus videndi între marile națiuni partenere și aliate în ceea ce privește folosirea în interes unilateral sau abuziv a mijloacelor tehnice foate sofisticate, de care SUA dispun mai mult decât celelalte țări”, a explicat Emil Hurezeanu.

„Un fost ambasador al Franței mi-a povestit că era în vizită într-un sat din Apusei și l-a vizitat pe primar, în sesiunea consiliului comunal, iar membrii consiliului și-au depus telefoanele la secretară și i-au cerut asta și ambasadorului, care era impresionat de această confrerie a tăcerii. Obsesia noastră nici nu e așa de deplasată. Dacă Obama o ascultă chiar și pe Merkel, atunci grijile și fricile noastre....nu sunt în Europa popoare mai pline de angoase ca poporul român legate de interceptare”, a subliniat el.

„Merkel e laureata Medaliei libertății, care se acordă într-o generație unui politician străin, partener cu SUA. Dacă îi dai medalia, o și ascuți, să vezi dacă o merită...”, a spus, zâmbind, Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri