E. Hurezeanu: Obama va discuta în Germania despre ieșirea din criză

Data publicării:
obama mediafaxfoto

„Obama vine acum vine la Poarta Brandenburg, loc încărcat de semnificații și istoria relațiilor dintre cele două țări, dar cu un public prenumărat. Au trecut vremurile când Kennedy vorbea în fața unor mulțimi nesfârșite, când Reagan, cu fața spre Zid, practic spre URSS, spunea Domnule Gorbaciov, dărâmați zidul acesta”.

„E o vizită ce încarcă relația bilaterală, o relație foarte importantă. Germania are toate calitățile liderului european, iar Obama i-a dat în 2011 lui Merkel cea mai înaltă distincție americană, nu știu, de exemplu, dacă Tony Blair a primit-o”, a subliniat el.

„Vizita se face pe fundalul ieșirii din criză a SUA pe baza unui program de creștere, iar Germania e contraponderea europeană care nu a ieșit încă din criză, pentru că optează pentru austeritate. În Germania, posturile publice de televiziune aveau înainte de sosirea președintelui un titlu de genul Obama în Germania, între așteptări și scepticism. Deci nu e doar veselie și confetti”, a explicat Emil Hurezeanu.

„Obama vine în plină campanie electorală în Germania, va întâlni toate părțile și va discuta problema ieșirii din criză, acesta e principalul mesaj. Sau în ce măsură SUA e campioana intervențiilor, chiar dacă o face mai prudent. Germania continuă să fie puterea ce în exterior preferă să intervină cu cecuri. A plătit pentru refugiații sirieni 140 de milioane de euro și mai plătește 200 milioane, dar nu vrea să livreze arme rebelilor”.

„Germanilor nu le convin cei 8.000 de polițiști, controlarea traficului. Vizita de acum nu va semăna cu cea din vara lui 2008, când Obama a venit într-o atmosferă de triumf, când ziarele scriau că e președintele Germaniei și Europei, după imensul succes public la Berlin”, a adăugat Emil Hurezeanu.

Germanii au însă o recunoștință de neșters pentru SUA. Germania s-a transformat într-una dintre cele mai serioase și eficiente democrații ale lumii, iar America a asigurat o reunificare a Germaniei cu pierderi nule”, a subliniat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri