E iadul pe Pământ în Japonia: 77 de morți și zeci de mii de oameni spitalizați din cauza căldurii extreme

Data publicării:
Heat Wave Hits Japan
Foto: Guliver/Getty Images

E iadul pe pământ în Japonia. Temperaturile ridicate au topit efectiv ţara, care şi aşa era devastată de inundaţii.  Canicula fără precedent a provocat moartea a peste 70 de oameni în ultimele două săptămâni, în timp ce zeci de mii au avut nevoie de internare, din cauza temperaturilor extreme.

Heat Wave Hits Japan
Foto: Guliver/Getty Images

Lângă Tokyo s-au înregistrat luni 41,1 grade Celsius, un record absolut pentru Japonia.

Şi în fosta capitală, Kyoto, s-au înregistrat șapte zile la rând valori de peste 38 de grade, de asemenea o premieră istorică. Și în restul ţării, temperaturile nu au mai coborât de zile bune sub 38 de grade Celsius.

Numai luni, vremea extremă a provocat moartea a 12 persoane.

Căldura extremă a provocat moartea a 77 de persoane și în întreaga țară peste 30.000 de oameni au avut nevoie de spitalizare în perioada 9-22 iulie, potrivit unui bilanț al autorităților citat de Kyodo News.

Temperaturile extraordinare au determinat agenția niponă de meteorologie să țină o conferință de presă ieșită din comun în care speicialiștii au declarat că acest val de căldură reprezintă o amenințare la adresa vieții. „Îl considerăm un dezastru natural”, au spus meteorologii, care au avertizat publicul să-și ia măsuri de precauție, cu atât mai mult cu cât mai au o veste proastă: temperaturile extreme vor continua încă două săptămâni.

Sirenele ambulanțelor se aud tot timpul pe străzi. Până luni, numărul oamenilor care au fost duși la spital în capitală din cauza căldurii depășise 3.500. Spre comparație, pe tot parcursul anului trecut ambulanțele din Tokyo au transportat 3.454 de pacienți.

„Răcoreşte-te! Răcoreşte-te!”. Îngroziţi de căldura sufocantă din ultimele săptămâni, japonezii merg la temple şi invocă divinitatea ca să scape de dogoare.

Organizaţi cum îi ştim, asiaticii încearcă în fel şi chip să scape de probleme. Se răcoresc la aspersoare montate în staţii de autobuz şi de metrou sau poartă haine ...cu ventilatoare încorporate.

Când porneşti bateria încorporată în haină, fantele aspiră aer şi ajută la evaporarea transpiraţiei şi la răcorirea hainei”, explică Masanori Hara, designer.

În lupta cu canicula au apărut şi hainele de profil, cu buzunare speciale pentru sticle cu apă, care permit hidratarea celor care le poartă. Designerii s-au gândit chiar şi la animale de companie.

Ceea ce se întâmplă de două săptămâni a făcut autorităţile să se gândească, în perspectiva Jocurilor olimpice de vară pe care le va găzdui Japonia peste doi ani, la siguranţa maselor de oameni, de la cei care folosesc mijloacele de transport în comun, la spectatorii şi atleţii aşteptaţi la evenimentul sportiv.

Pentru a combate canicula, pe care o considerăm o urgenţă, mai ales în privinţa acestui stadion, ne vom folosi de curenţii de aer, de ventilatoare şi de vaporii pulverizaţi, pentru a menţine o temperatură scăzută”, a explicat șeful Consiliului Sportiv, Keiji Kato.

În fine, o ultimă soluţie este răcorirea carosabilului şi a zidurilor. Există un spray special care aplicat pe asfalt şi pereţi, reflectă căldura şi ultravioletele şi coboară temperatura cu 10-15 grade Celsius. Un ajutor esenţial şi pentru simpli trecători şi pentru atleţii care se antrenează pentru Jocurile Olimpice.

Mă antrenez pe această rută de cinci ani, dar acum, pentru prima oară n-am putut face traseul complet, nici săptămâna trecută, nici aceasta. A fost foarte greu de data aceasta”, mărturisește Tatsuro Abe, sportiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri