„E pe marginea prăpastiei”. Dezvăluiri din interiorul regimului nord-coreean

Data actualizării: Data publicării:
coreea de nord - GettyImages - 13 oct 15
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Numele unui bărbat finlandez apare în aproape 100 de materiale de propagandă în limba engleză a regimului nord-coreean. Antti Siika-aho, fostul președinte al societății Finlanda-DPRK în perioada 2009-2014, a povestit cum a ajuns să se îndepărteze de regimul de la Phenian.

Scenes Of North Korea As Tensions Ease Between North And South
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Antti Siika-aho, în vârstă de 31 de ani, a vizitat Coreea de Nord de șapte ori. După executarea lui Jang Song Thaek, în 2013, finlandezul a început să-și schimbe părerea despre regimul de la Phenian. „Regimul nord-coreean este pe marginea prăpastiei”, a spus Antti. „ Vreau să ajut niște prieteni care încearcă să scape”, a precizat acesta, potrivit The Chosun Ilbo.

Antti Siika-aho a părăsit societatea Finlanda-DPRK în 2014 și acum este secretarul general al Centrului Finlandez pentru Tineri, partidul de guvernământ liberal al Finlandei.

Tânărul finlandez a povestit că întodeauna a fost interesat de politica globală și că s-a apropiat de Coreea de Nord după ce a studiat ideologia Juche, o doctrină politică dezvoltată de liderul Kim Ir-sen. Antti, de asemenea, s-a alăturat „Grupului de Studiu a Ideologiei Juche”, o organizație pro-nord-coreeană din Finlanda și a devenit președintele societății Finlanda-DPRK.

Aceste organizații comunicau cu autoritățiile din Coreea de Nord și traduceau manuale nord-coreene din engleză în finlandeză. În acea perioadă, sute de mii de nord-coreeni mureau de foame în ceea ce regimul numește „Anevoiasa Martie” (Ardous March). Antti Siika-aho nu știa însă de această situație la acea vreme.

Prima vizită a finlandezului în Coreea de Nord a avut loc în 2002. În timpul celei de-a șaptea vizită, în 2012, Antti s-a întâlnit cu Kim Jong Un. Finlandezul a asistat la o scenă în care liderul de la Phenian „s-a purtat urât cu cei mult mai în vârstă decât el”.

Astfel, cu timpul, Antii și-a dat seama că realitatea era foarte diferită de propaganda nord-coreeană. „ În timpul discuțiilor despre dezvoltarea armelor nucleare și problemele legate de drepturile umane, oficiali nord-coreeni au spus că acestea sunt din cauza situației anormale în care forțe ale Statelor Unite sunt staționate în Coreea de Sud”, a afirmat Antti.„A devenit clar că acuzațiile erau false”, a precizat acesta.

În 2013, Chang Song-thaek, unchiul liderului nord-coreean, a fost executat în regim de urgenţă, după ce un tribunal militar l-a declarat vinovat de corupţie şi trădare, condamnându-l la moarte. Atunci finlandezul s-a îndepărtat de regimul nord-coreean. În prezent, Antti Siika-aho dorește să ajute dezertorii nord-coreeni și să construiască o clădire pentru aceștia în Helsinki.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri