Edward Snowden a lucrat ca spion pentru SUA. El l-a asistat pe George W. Bush la summitul NATO de la Bucureşti

Data publicării:
snowden - 5771437-AFP Mediafax Foto-The Guardian

Am fost format ca spion în sensul tradiţional al termenului. Am trăit şi am lucrat sub acoperire în străinătate, am făcut să pară că am un loc de muncă pe care nu îl aveam. Mi s-a dat un nume care nu era al meu”, a spus Edward Snowden, fost angajat al NSA.

În interviul pentru NBC, Edward Snowden a respins ideea propagată de Washington, potrivit căreia el ar fi doar un analist fără importanţă.

„Am lucrat pentru CIA sub acoperire în străinătate, am lucrat pentru Agenţia Americană de Securitate sub acoperire în străinătate. Am lucrat pentru serviciile de informaţii militare în calitate de profesor la academia pentru contraspionaj, unde am dezvoltat surse şi metode pentru a garanta siguranţa informaţiilor noastre şi pe cea a cetăţenilor noştri în cele mai ostile medii de pe planetă”, a mai spus Edward Snowden.

Afirmaţiile sunt susţinute şi de jurnalistul Glenn Greenwald, care a publicat cartea "No place to hide", bazată pe documentele oferite de Edward Snowden.

„El primea ordin să se deplaseze din regiune în regiune pentru a rezolva problemele pe care nimeni nu era capabil să le rezolve. El a fost ales în mod expres de CIA pentru a-l asista pe preşedintele Bush în 2008, la summitul NATO din România”, scrie AFP.

Edward Snowden a provocat anul trecut un scandal internaţional, după ce a dezvăluit spionajul la nivel mondial practicat de Statele Unite. Informaţiile au tensionat relaţiile între Washington şi ţările aliate, după ce s-a aflat că şi conversaţiile private ale unora dintre liderii acestor state au fost interceptate. Fostul spion american este blocat în Rusia, unde a primit şi azil politic, după ce Statele Unite i-au retras paşaportul. În plus, Edward Snowden a fost inculpat în ţara natală pentru spionaj şi furt de documente care aparţineau statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri