Edward Snowden cere azil politic în Rusia. Ce condiții pune Moscova

Data publicării:
snowden moscova

Mai multe fotografii cu Edward Snowden au apărut pe Internet, după ce timp de 18 zile nimeni nu l-a văzut pe spionul american pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Pozele au fost făcute în timpul întâlnirii pe care cel mai mediatizat om al ultimelor săptămâni a avut-o cu membrii unor organizaţii neguvernamentale.

Sute de ziarişti s-au adunat pe aeroport, în speranţa că-l vor vedea pe Edward Snowden. Singurii care au vorbit cu presa au fost însă membrii organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

Snowden înţelege că are şanse foarte mici de a ieşi de aici în siguranţă, aşa că este o situaţie dificilă. Soluţia trebuie să fie una diplomatică şi politică în egală măsură”, a spus Olga Kostina, membră a organizației Human Rights Watch.

Edward Snowden pare să fi găsit, totuşi, o soluţie, chiar dacă doar pentru moment. A anunţat că vrea să ceară azil politic în Rusia, iar Kremlinul a răspuns rapid.

„Răspunsul a fost unul pozitiv, dar cu o condiţie: să nu mai pericliteze interesele partenerilor noştri americani, după cum a spus-o şi Vladimir Putin. Aşa că mingea este acum în terenul lui”, a spus Vyacheslav Nikonov, vice-preşedintele Dumei de Stat.

Edward Snowden a mărturisit că nu intenţionează, totuşi, să rămână în Rusia foarte mult timp. El vrea să ajungă într-una dintre ţările latino-americane care i-au oferit deja azil politic - Venezuela, Nicaragua sau Bolivia.

Edward Snowden a fost pus sub acuzare pentru spionaj în Statele Unite, după ce a dezvăluit spionajul informatic la care sunt supuşi cetăţenii lumii de serviciile americane de informaţii. El a fugit din Statele Unite la Hong Kong, de unde a ajuns apoi în Rusia.

Citiți și:

Snowden face noi dezvăluiri: Americanii au interceptat milioane de mailuri şi apeluri telefonice în Brazilia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri