Efectele neașteptate ale coronavirusului: imaginile NASA arată reducerea poluării în China

Data actualizării: Data publicării:
imagini-poluare-china-nasa
Poluarea din China: în stânga, intervalul 1-20 ianuarie 2020; în dreapta, intervalul 10-20 februarie 2020. Foto: NASA

Imaginile prin satelit au arătat o scădere dramatică a nivelului de poluare în China, ceea ce este „cel puțin parțial” din cauza încetinirii economice determinate de coronavirus, a anunțat agenția spațială americană NASA.

Hărțile agenției arată cum au scăzut nivelurile de dioxid de azot în acest an și în comparație cu aceeași perioadă din 2019. Reducerea vine pe fondul scăderii activității în fabricile din China, pentru limitarea răspândirii virusului.

Coronavirusul este prezent în peste 50 de țări, dar majoritatea infecțiilor și a deceselor sunt China.

Agenția spațială a menționat că scăderea nivelului de poluare a aerului a coincis cu restricția impusă activităților de transport și din fabrici, milioane de oameni intrând în carantină.

imagini-poluare-china-nasa
Foto: NASA

„Este pentru prima dată când am văzut o cădere atât de dramatică, pe o zonă atât de largă, pentru un eveniment specific”, a declarat Fei Liu, un cercetător al calității aerului la Centrul de zbor spațial Goddard, potrivit Mediafax.

Ea a adăugat că a mai fost observată o scădere a nivelului de dioxid de azot în perioada recesiunii economice din 2008, dar reducerea a fost mai graduală.

NASA a menționat că anul trecut reducerea poluării a fost efectul sărbătorilor de Anul Nou Lunar de la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie.

„În acest an, rata de reducere este mai semnificativă decât în ​​anii trecuți și a durat mai mult”, a spus Liu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri