Egipt: La exact un an de mandat pentru Mohammed Morsi, mii de manifestanţi ies în stradă

Data publicării:
egipt-1

Actualizare 13.16. Manifestanţi egipteni se îndreptau, duminică, spre Piaţa Tahrir din Cairo. Manifestanţii au instalat corturi şi au afişat banderole cu mesaje ostile preşedintelui în piaţă, un simbol al revoltei care l-a îndepărtat de la putere pe fostul preşedinte Hosni Mubarak, în 2011, relatează Mediafax.

Protestele au fost impulsionate după ce o grupare de opoziţie a anunţat că a reuşit să strângă peste 22 de milioane de semnături pentru demiterea preşedintelui Mohammed Morsi. Sâmbătă seară, Piaţa Tahrir din Cairo era plină, într-o aparentă repetiţie generală pentru amplele manifestaţii anunţate pentru duminică.

Demonstranţii par hotărâţi să rămână pe străzi până când vor fi convocate alegeri anticipate; liderii opoziţiei îşi afirmă hotărârea de a-şi atinge obiectivul, aşa cum au făcut-o şi în înlăturarea de la putere a fostului preşedinte Hosni Mubarak.

Opoziţia susţine că liderul egiptean a urmat în primul an de mandat doar agenda Frăţiei Musulmanegruparea islamistă care îl susţine şi din care provine, fără a ţine cont şi de alte opinii. Cea mai mare dovadă în acest sens este Constituţia adoptată în decembrie 2012, despre care mulţi analişti spun că dă un rol prea mare legii islamice Sharia şi că nu garantează drepturile femeilor şi a celorlalte minorităţi religioase.

Unii protestatari cer chiar ca armata, care este deja desfăşurată în mai regiuni ale Egiptului, să vină în sprijinul celor din stradă. „Nu o să reuşiţi că înfrângeţi poporul egiptean. Oamenii şi armata sunt aceeaşi entitate”, consideră un protestatar.

Piaţa Tahrir a devenit simbolul primăverii arabe în urmă cu doi ani, când mii de egipteni au ieşit pe străzi pentru a cere demisia fostului preşedinte Hosni Mubarak. Trei oameni au murit în urmă cu două zile în cadrul confruntărilor dintre susţinătorii şi opozanţii regimului islamist, care au organizat ample proteste nu numai în Cairo, ci şi în mai multe oraşe din întreaga ţară.

Situaţia tensionată din Egipt provoacă îngrijorare şi pe scena internaţională. Statele Unite şi-au retras deja o parte din personalul de la ambasada din Cairo, iar Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Europeană au făcut apel la calm, sfătuindu-i pe liderii egipteni să renunţe la confruntări şi să se aşeze la masa negocierilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri