Egiptul, aproape de un război civil. Premierul propune scoaterea în afara legii a mișcării islamiste Frăția Musulmană

Data publicării:
Hazem el-Beblawi premierul egiptului - 5858550-AFP Mediafax Foto-GERARD JULIEN

Premierul Egiptului, Hazem el-Beblawi, a cerut desfiinţarea mişcării islamiste Frăția Musulmană, aflată la originea organizării protestelor faţă de „lovitura de stat militară” din 3 iulie, care a avut ca efect demiterea şi arestarea preşedintelui Mohamed Morsi.

Nu există reconciliere cu cei care au mâinile pătate de sânge. Nu există reconciliere cu cei care au ridicat armele împotriva ţării, împotriva locuitorilor Egiptului”, a afirmat premierul egiptean. El a adresat propunerea Ministerului pentru Afaceri Sociale, responsabil de emiterea licenţelor pentru funcţionarea organizaţiilor nonguvernamentale.

Un purtător de cuvânt al guvernului a spus că inițiativa de a scoate în afara legii Frăția Musulmană este „analizată” de autorități.

Autorităţile egiptene au reţinut peste 1.000 de susţinători ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani în cursul violenţelor de vineri, soldate cu peste 173 de morţi, a anunţat Ministerul egiptean de Interne. Printre persoanele ucise figurează 57 de agenţi ai forţelor de ordine.

Mii de simpatizanţi ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani au ieşit pe străzi, vineri, pentru a denunţa „lovitura de stat militară” din 3 iulie, soldată cu înlăturarea de la putere şi arestarea preşedintelui Mohamed Morsi. Peste 800 de oameni au murit în confruntările din ultimele zile.

Baricadați în moschee 

Pe de altă parte, sâmbătă au avut loc noi violenţe între poliţie şi susţinătorii fostului preşedinte Mohamed Morsi. 400 de islamişti s-au blocat într-o moschee din Cairo, iar forţele de ordine au intervenit pentru a-i evacua. A urmat un schimb de focuri între cele două tabere, iar după câteva ore lăcaşul de cult a fost evacuat.

Între timp, Frăţia Musulmană, organizaţie din care face parte Morsi, a mai primit o lovitură. Una dintre victimele violențelor de vineri ar fi chiar fiul liderului organizației, Mohamed Badie. Ammar Badie, în vârstă de 38 de ani, a murit împușcat în timp ce lua parte la protestele din piața Ramses, susține Partidul Libertății și Justiției, aripa politică a mișcării.

Fratele lui Zawahiri, arestat

Tot în Egipt, autorităţile au anunţat că l-au arestat pe Mohamed Al-Zawahiri, fratele lui Ayman Al-Zawahiri, liderul reţelei teroriste Al-Qaida. Acesta a fost prins la Giza în timp ce protesta alături de susţinătorii fostului preşedinte egiptean.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti avertizează cetăţenii români că situaţia de criză din Egipt continuă şi se poate extinde pe întreg teritoriul acestui stat. Astfel, turiştii români sunt sfătuiţi să-şi reprogrameze sejururile la Marea Roşie, iar operatorii de turism sunt atenţionaţi să nu rişte viaţa oamenilor.

SUA au fost aproape de un acord de reconciliere în Egipt

Statele Unite, împreună cu aliaţii lor europeni şi din zona Golfului Persic erau pe punctul de a obţine un acord între susţinătorii preşedintelui Mohamed Morsi şi armata egipteană în urmă cu două săptămâni, chiar înainte de reizbucnirea violenţelor, afirmă emisarul UE, citat de Washington Post.

Acordul viza renunţarea la protestele faţă de înlăturarea de la putere a preşedintelui Morsi şi renunţarea la orice acţiuni de violenţă, conform emisarului UE în Egipt, Bernardino Leon.

Proiectul de acord a eşuat pentru că vicepreşedintele de la acea vreme, Mohamed ElBaradei, nu a reuşit să îl convingă pe şeful Statului Major al armatei egiptene, Abdel Fattah al-Sisi, să dialogheze direct cu mişcarea islamistă Frăția Musulmană.

Mohamed ElBaradei a demisionat în urmă cu câteva zile din funcţia de vicepreşedinte al Egiptului.

Aproape de război civil 

Egiptul traversează o perioadă de criză profundă, care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. Organizaţia islamistă Frăția Musulmani denunţă o „lovitură de stat militară”, organizând proteste zilnic, bilanţul de până acum al violenţelor fiind de mii de morţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri