Elita rusească a primit, încă din aprilie, un vaccin experimental anti-COVID

Data actualizării: Data publicării:
Vaccinul este pregatit pentru a fi administrat.
Primul vaccin administrat femeilor însărcinate ca să protejeze bebeluşii împotriva bronşiolitei a fost autorizat în SUA. FOTO: Guliver/ Getty Images

Elita rusească, formată din oameni de afaceri, directorii de companii și politicieni, a avut acces la un vaccin experimental anti-COVID, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, încă din luna aprilie, scrie publicația Bloomberg.

Institutul Gamaleia a finalizat studiul clinic, în care a fost implicat personal militar, însă rezultatele acestuia nu au fost publicate. Prima fază de testare a vaccinului pe oameni finanţat de statul rus a implicat 40 de oameni, iar în următoarea etapă, studiul se va desfășura pe un eșantion mai mare. Locația selectată pentru acestea a fost un prestigios spital militar din Moscova iar subiecții au fost un grup de voluntari format din soldaţi ruşi şi civili.

Programul în cadrul căruia membrilor elitei li s-a oferit acces la dozele de vaccin este legal, dar ținut în secret, potrivit unui cercetător rus. Acesta a mai adăugat că în această etapă a studiului au fost implicate sute de persoane. Nu este clar cum au fost selectați participanții, iar rezultatele lor nu sunt incluse în studiile oficiale, deși sunt monitorizați, iar datele sunt înregistrate de institut. Pacienții primesc, de regulă, două doze de vaccin.

Au existat însă și persoane care au refuzat această "invitație". Un oligarh a mărturisit că a decis să refuze participarea la acest studiu după ce medicul său i-a spus că va dura cel puțin un an pentru a evalua riscurile noului vaccin.

După ce informațiile au fost făcute publice, reprezentanții institutului au refuzat să comenteze aceste vești, iar purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov, el însuși infectat cu COVID-19, a declarat că nu știe numele celor care au beneficiat de tratamentul preferențial.

Citește și: Două vaccinuri anti-Covid din Marea Britanie și China produc o reacție imunitară puternică, arată studiile clinice

Întrebat dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, a primit acest vaccin, Peskov a declarat: "Probabil că nu ar fi o idee bună să se folosească un vaccin necertificat pe șeful statului". 

Săptămâna trecută, ţări precum Canada, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, au acuzat Rusia că ar fi încercat să fure, cu ajutorul hackerilor, cercetările privind vaccinul.

Grupul rusesc de hackeri denumit APT29, „Ducii” sau „Cozy Bear” ar fi lansat atacuri țintite asupra unor organizații care se ocupă cu dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19. Cozy Bear este, de asemenea, unul dintre cele două grupuri despre care se crede că au accesat sistemele informatice ale Partidului Democratic înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Oficialii ruşi au negat acuzaţiile. 

Rusia a raportat peste 750.000 de cazuri de coronavirus, fiind pe locul patru în lume la acest capitol.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri