Emil Hurezeanu: Nu e primăvara turcă, ci un accident de parcurs

Data publicării:
hurezeanu-4

Erdogan guvernează de 10 ani într-un larg entuziasm popular. Este unul dintre autorii unei Turcii moderne cu o democrație controlată și cu alianța între democrație controlată și islamul, nu cu islamismul. Sunt accente de islamizare, dar doctrina laicității prooccidentale rămâne în interiorul societății, aranjată, e drept, dar e acolo”, a spus el.

„Erdogan și partidul lui au scos de sub brazdă o întreagă populație, cu problemele ei, săracă, majoritatea în Turcia. Într-adevăr, Istanbulul e un mare oraș, e metafora Turciei moderne, e împărțit, la propriu și la figurat, între Europa și Asia. Demonstrațiile au loc în partea europeană. Nu putem vorbi de atingerea unui nivel de nemulțumire în societatea turcă, ce vrea brusc să aibă valori euroatlantice. Nu-i scoate afară pe turci vreun impuls antiislamic. Se întâmplă în societățile conduse cu duritate ca totul să pornească de la firul ierbii, de la un parc, se mai întâmplă. A fost o formă de violență supradozată a autorităților, s-au văzut confruntate cu dorința unei populații urbane care a crescut într-o Turcie foarte dezvoltată, cu creșteri mari economice, care a ocolit criza, chiar și cea a respingerii din UE în mai multe rânduri. E o populație nouă, modernă, mobilă, care se războiește cu autoritatea inflexibilă, turcii au poliție foarte dură”, a adăugat Emil Hurezeanu.

„În spatele acestor scene e un val de nemulțumire, dar și de aprobare a autorităților. Partidul lui Erdogan are un sprijin important în societate, problema e că președintele Gul a început să facă pe băiatul bun versus băiatul rău. Nu e primăvara turcă. Turcia nu se alătură țărilor ce au intrat, de ceva vreme, într-un fel de iarnă destul de neclară. Aici autoritățile conduc prin alegeri, cu majorități, în sistem democratic”.

„Turcia nu a provocat probleme până acum, ci speranțe unui număr mare de turci. E un accident de parcurs, se va mai liniști. Turcia are un rol sensibil în regiune de mulți ani: graniță mare cu Siria și politică limpede față de refugiații sirieni. Siria se bucură zilele acesta, rușii se bucură, spun că problemele de acum din Turcia vor grăbi soluționarea conflictului din Siria. Occidentalii sunt îngrijorați, dar prudenți, nu te joci cu o țară ca Turcia. Are însă și ea problemele tuturor: mulți tineri nemulțumiți, furioși. Apare o generație nouă cu probleme pe care nu le putem cuantifica. O populație tânără, nervoasă, cu un stat preocupat de statutul internațional și regional. Însă își poate regla Turcia conflictele de acum, sunt convins”, a conchis Emil Hurezeanu.

Citiți și Turcia: Erdogan renunţă la mall, dar vrea o moschee. Protestatari: „Nu e vorba de un parc, e vorba de drepturile omului”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri