Emoții pentru copiii blocați în peștera din Thailanda. Au trimis scrisori părinților

Data publicării:
Thailand Cave Rescue For Trapped Soccer Team
Foto: Guliver/GettyImages

Emoţiile sunt la cote maxime în Thailanda, unde toată lumea urmăreşte cu sufletul la gură cazul celor 12 copii captivi într-o peşteră. Sâmbătă se împlinesc două săptămâni de când elevii şi antrenorul lor sunt în subteran. Rudele care-i aşteaptă la ieşirea din peşteră aşteaptă un semn din partea lor, iar în această dimineaţă au primit scrisori semnate de cei dinăuntru. Sunt rânduri în care copiii îi asigură pe cei dragi că starea lor de sănătate e bună. Nu se ştie, însă, cât timp, fiindcă încep să rămână fără oxigen. Starea lor s-ar putea înrăutăţi atât de mult, încât să nu se mai poată face nimic pentru salvarea lor.

Thailand Cave Rescue For Trapped Soccer Team
Foto: Guliver/GettyImages

Copiii au trimis scrisori părinţilor în care îi asigură că sunt bine, iar unii dintre ei au cerut mâncare, precum pui prăjit. „Tată, mamă, nu vă faceţi griji în privinţa mea, pregătiţi-vă să-mi aduceţi pui prăjit”. „Nu-ţi face griji în privinţa mea, mi-e dor de toată lumea şi vreau să mă întorc cât mai repede”. Sunt doar două dintre mesajele pe care copiii captivi în peşteră le-au transmis celor dragi. Scrise în general într-o notă optimistă, rândurile au stârnit emoţii printre rudele care-i aşteaptă la ieşirea din peşteră.

„Doamna profesoară, nu ne daţi multe teme”, cere un tânăr într-una dintre scrisori. 

„Nu vă faceţi griji, sper că nu uitaţi de petrecerea de ziua mea”, a scris un alt copil, în timp ce antrenorul celor 12 elevi, aflat şi el în subteran, şi-a cerut scuze într-o scrisoare separată că i-a dus acolo pe cei mici. 

Antrenorul, Ekkapol Chantawong, a scris: „Dragi părinţi, toţi copiii sunt bine, echipa de salvare ne tratează bine. Promit că voi avea grijă de copii cât de bine pot. Mulţumesc tuturor care au venit să ajute. Le cer scuze sincere părinţilor”, le-a transmis el celor de afară.

Între timp, cele două mii de persoane implicate în operaţiunea de salvare fac eforturi supraomeneşti să-i scoată cât mai repede pe copii din peşteră. Situaţia s-a complicat acum din cauza lipsei oxigenului, motiv pentru care la faţa locului au fost aduse mai multe rezervoare.

Thailand Cave Rescue For Trapped Soccer Team
Foto: Guliver/Getty Images

„O astfel de misiune nu a mai avut loc niciodată în lume, e nevoie atât de cunoştinţe ample, cât şi de îndemânare”, a explicat Narongsak Osottanakorn - comandatul misiunii.

În paralel, echipele de intervenţie continuă să sape de la suprafaţă, ca să încerce să ajungă la peştera în care se află copiii. Dar există riscul ca forajele să provoace surpări.

„Am forat peste 100 de găuri, dar doar 18 sunt promiţătoare. Cea mai adâncă are 400 de metri, dar nu a ajuns la băieţi”, a anunțat comandantul.

Situaţia copiilor e cu atât mai disperată, cu cât ploile se intensifică şi e foarte probabil ca peştera să fie inundată, ceea ce ar însemna că scoaterea lor va deveni o misiune imposibilă.

Oficialii iau în considerare și un plan care implică „un scafandru partener”, în care un adult cu experienţă ar înota alături de fiecare copil, pentru a evacua membrii echipei, conform unui oficial american, scrie News.ro. La operaţiunea de salvare ar urma să participe atât scafandri thailandezi şi americani, cât şi australieni, britanici dar şi din alte zone ale Europei şi Asiei.

Citiți și:  Scafandru mort în operațiunea de salvare a copiilor din Thailanda

Vineri, şeful puşcaşilor marini thailandezi, Aphakorn Yoo-kongkaew, a declarat că nivelul oxigenului din peşteră a scăzut până la 15%, un nivel despre care un medic thailandez a declarat că aduce un risc serios de hipoxie. La acest nivel, corpul uman nu mai funcţionează la întreaga capacitate. Respiraţia devine alertă, iar letargia, ameţelile şi greaţa apar frecvent. În acest condiţii, un efort fizic uriaş, aşa cum ar trebui să depună copiii ca să iasă din peşteră, devine aproape imposibil.

„Mă tem de calitatea aerului, care a devenit cel mai mare obstacol. Le-am adus băieţilor mai multe conducte pentru oxigen şi un rezervor cu oxigen. Asta le va da mai mult aer în peşteră”, a explicat Narongsak Osottanakorn - comandatul misiunii.

Salvatorii intervin acum contratimp. Nu mai sunt siguri că pot să întindă operaţiunile de salvare pe câteva luni, aşa cum anunţau iniţial. Starea de sănătate a celor blocaţi nu le mai permite.

„Vorbesc în fiecare zi cu rudele lor. Mi-au spus că vor să-i scoatem, dar eu le-am spus că trebuie să fie riscuri minime. Dacă nu va fi prea riscant, vom mai încerca să aşteptăm, dar nu putem sta până vine ploaia”, a explicat comandantul misiunii.

Fondatorul Tesla şi Space X, Elon Musk, a anunţat că are un plan pentru salvarea băieţilor. Miliardarul a propus introducerea unui tub textil prin peşteră şi umflarea acestuia cu aer. Asta ar crea un pasaj sigur şi uscat prin care copiii ar putea ieşi, scrie Elon Musk pe Twitter. Afaceristul sud-african are în subordine şi o firmă de săpat tuneluri, iar ingineri de la aceasta, dar şi de la Space X, sunt în drum spre Thailanda.

Citiți și: 

Metoda propusă de Elon Musk pentru salvarea copiilor din Thailanda. E atât de nebunească încât ar putea funcționa

Thailanda. Cele trei variante pentru scoaterea copiilor din peşteră - una mai riscantă decât alta

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri