„Epidemia” pentru care s-ar putea să nu se găsească niciodată un vaccin

Data actualizării: Data publicării:
rasism, sua
Foto: Guliver / Getty Images

Milioane de americani și-au învins frica de coronavirus, în acest weekend, când plajele, terasele și parcurile s-au aglomerat. Există însă un alt tip de “epidemie” care încă paralizează o parte din America: teama de bărbații afro-americani în spațiile publice, scrie CNN.

În weekend-ul în care cetățenii americani au celebrat Ziua Eroilor, două incidente tulburătoare care au avut în prim plan bărbați afro-americani au făcut înconjurul presei internaționale. Un bărbat a murit după ce a fost călcat pe gât de un polițist din Minneapolis, iar al doilea incident implică o femeie care a sunat la poliție, mințind că este amenințată de un bărbat de culoare care i-a cerut să-și țină câinele în lesă.

De ce persistă această frică 

America a asociat mult timp bărbații afro-americani cu criminalitatea și hipersexualitatea. În urma unor experimente sociale s-a constatat că și polițiștii cu experiență tind să vadă afro-americanii drept o amenințare.

Această frică nu izvorăște doar din rasism. Există lucrări literare, cât și studii de psihologie care vorbesc despre o "tradiție" potrivit căreia unii "bărbați albi" proiectează agresiunea primară pe care refuză să o vadă în ei înșiși asupra "oamenilor negri".

Stereotipurile legate de persoanele afro-amercane sunt adânc înrădăcinate în imaginația noastră colectivă, încât chiar în rândul americanilor de culoare există persoane care își văd semenii drept o amenințare. 

Jurnalistul John Blake susține că aceste comportamente ar putea fi reduse prin expunerea la motivul fricii.

„Până când tot mai mulți „albi” nu vor trăi în comunitățile afro-americane și nu se vor împrieteni cu persoanele de culoare, teama va persista. Există povești despre oameni care au învățat să vadă cetățenii de culoare în întreaga lor complexitate, după ce au fost nevoiți să stea într-un mediu dominat de afro-americani”, este de părere Blake.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri