Epurările continuă în Turcia: Recep Tayyip Erdogan îi demite pe adjunctul şefului Securităţii Naţionale şi pe prefecţii de poliţie din 16 provincii, inclusiv Ankara

Data publicării:
turcia epurare-1

Adjunctul şefului Departamentului Securităţii Naţionale este ultimul demis în acţiunea de epurare care are loc în Turcia la comanda premierului Recep Tayyip Erdogan. El devine astfel cel mai înalt oficial înlăturat din funcţie după demiterea altor 350 de poliţişti săptămâna aceasta. Alături de el au căzut şi prefecţii din 16 provincii, inclusiv capitala Ankara. Pe toţi, premierul turc îi acuză că au participat la complotul internaţional prin care se urmăreşte destabilizarea sa.


După ce Ministerul de Interne a demis peste 350 de poliţişti din marile oraşe, miercuri noapte a venit rândul adjunctului şefului Securităţii Naţionale. Un purtător de cuvânt al guvernului a explicat că schimbările la vârful instituţiilor esenţiale ale statului ar fi un lucru obişnuit. „Este o acţiune de rutină, care a avut loc în fiecare an”, a afirmat Huseyin Celik.

Printre cei demişi până acum se află şeful Unităţii de Combatere a Infracţiunilor Financiare şi comandanţii de la structurile de Combatere a Crimei organizate. Presa străină califică toate aceste decizii drept acţiuni de epurare politică a forţelor de ordine şi a celor din sistemul judiciar.

Schimbările vin pe fondul anchetelor de corupţie care au destabilizat guvernul turc şi partidul de guvernământ. Tocmai de aceea, reacţia europenilor nu a întârziat. „Toate aceste măsuri subminează anchetele în curs şi capacitatea sistemului judiciar şi a poliţiei de a investiga situaţia în mod independent”, a declarat Olivier Baily, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Scandalul de corupţie în care sunt implicaţi mai mulţi oficiali de rang înalt a provocat ample proteste de stradă la sfârşitul anului trecut. Oamenii îl acuză pe premier că, prin intermediul partidului său, a format o adevărată reţea de corupţie la nivel înalt.

Protestatarii i-au cerut lui Recep Erdogan să îşi dea demisia. Premierul a refuzat, acuzând un complot internaţional în spatele căruia se află un cleric turc care trăieşte în Statele Unite şi care ar avea o mare influenţă asupra poliţiei şi magistraţilor turci.

Totuşi, Erdogan a remaniat guvernul - zece miniştri au fost schimbaţi. Alţi trei renunţaseră la funcţii după ce fiii lor au fost implicaţi în scandalul de corupţie care a început la mijlocul lunii decembrie.24 de persoane au fost arestate atunci şi acuzate că au luat mită pentru a facilita diverse proiecte de afaceri. Printre cei ridicaţi de poliţie se afla şi preşedintele băncii de stat din Turcia, în casa căruia poliţiştii au găsit 4,5 milioane de dolari, bani peşin, pe care acesta nu i-a putut justifica. Scandalul risca de altfel să ajungă chiar la familia prim-ministrului, unul dintre fiii lui Recep Tayyip Erdogan fiind bănuit de trafic de influenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri