Erdogan a vorbit cu regele saudit despre dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
Merkel And Erdogan Mark 50 Years Of Turkish Immigration
Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat duminică cu regele Salman al Arabiei Saudite despre dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, informează presa locală.

recep tayyip erdogan, presedintele turciei
Foto: Guliver/GettyImages

Într-o convorbire telefonică cu suveranul saudit, Erdogan a insistat asupra importanţei unui grup de lucru comun pentru elucidarea cazului, a dezvăluit o sursă din cadrul preşedinţiei turce, citată de agenţia Anadolu sub rezerva anonimatului.

Pe de altă parte, Regele Salman al Arabiei saudite i-a mulţumit preşedintelui turc pentru iniţiativa creării grupului de lucru și a afirmat „soliditatea” relaţiilor cu Turcia.

„Nimeni nu poate aduce atingere solidirăţii relaţiilor cu Turcia soră”, a declarat duminică regele, care i-a mulţumit lui Erdogan „de primirea favorabilă rezervată propunerii saudite de a pune pe picioare o echipă de lucru comună în vederea examinării cazului dispariţiei cetăţeanului saudit Jamal Khashoggi”.

O delegaţie saudită urma să se întâlnească, la Ankara, cu oficiali turci, în cadrul anchetei, însă nimic nu a ajuns în presă cu privire la acest subiect.

Khashoggi, un critic notoriu al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, nu a mai fost văzut din 2 octombrie, când a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Ankara, pentru formalităţi legate de căsătoria cu logodnica sa turcoaică. El avea reşedinţa în SUA şi scria editoriale pentru ziarul Washington Post.

Autorităţile turce au declarat presei că, după opinia lor, ziaristul a fost ucis în consulat, acuzaţie negată de guvernul de la Riyad.

Duminică, miniştrii de externe ai Regatului Unit, Franţei şi Germaniei au dat publicităţii o declaraţie comună prin care cer o „anchetă credibilă” privind dispariţia lui Khashoggi.

Anterior, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ameninţat cu „sancţiuni severe” dacă se dovedeşte că jurnalistul saudit a fost ucis de compatrioţii săi. Arabia Saudită a replicat avertizând că orice acţiune legată de acest caz va fi urmată de o reacţie mai puternică şi a atenţionat asupra posibilelor consecinţe pentru economia mondială.

Sursa: Agerpres, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri