Eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, arestat luna trecută, a fost inculpat pentru terorism

Data publicării:
scena din filmul Hotel rwanda
Scenă din filmul Hotel Rwanda, cu Don Cheadle în rolul lui Paul Rusesabagina. Sursa foto, Profimedia Images

Paul Rusesabagina, directorul unui hotel care a salvat vieţile a peste 1.200 de oameni în timpul genocidului din 1994 din Rwanda, o poveste care mai târziu a inspirat o producţie hollywoodiană, a fost inculpat pentru terorism de un tribunal din Rwanda, relatează dpa, potrivit Agerpres. Împotriva lui au fost formulate 13 capete de acuzare, însă familia se plânge că procesul este un simulacru.

Rusesabagina, în vârstă de 66 de ani, a cărui poveste a inspirat filmul "Hotel Rwanda", a apărut la tribunal pentru prima dată după ce a fost adus în faţa presei cu cătuşe la Kigali, luna trecută. Familia sa susţine că bărbatul a fost arestat în urma unei răpiri internaţionale.

Grupurile care militează pentru apărarea drepturilor omului susţin că Rusesabagina, care este un critic neobosit al preşedintelui Paul Kagame, nu va beneficia de un proces corect în Rwanda. El a fost reprezentat în instanţă de doi avocaţi rwandezi despre care familia sa susţine că i-au fost impuşi de stat.

În instanţă nu s-a menţionat că Rusesabagina a ajuns la Kigali după ce se stabilise în străinătate. Poliţia a anunţat că l-a arestat prin "cooperare internaţională", în timp ce familia spune că a fost predat de autorităţile din Dubai.

"Este o parodie, un simulacru de justiţie", a declarat fiica lui Rusesabagina, Carine Kanimba.

Guvernul l-a acuzat că a fost implicat în activitatea MRCD, o grupare de partide politice în exil care sunt în opoziţie faţă de guvernul rwandez.

MRCD are o aripă armată care luptă cu guvernul rwandez şi a fost acuzată că a comis atacuri în apropierea frontierei cu Burundi. Printre alte capete de acuzare care îl vizează pe Rusesabagina este şi cel de crimă.

13 capete de acuzare

La tribunal Paul Rusesabagina a refuzat să pledeze vinovat sau nevinovat la cele 13 capete de acuzare care îl vizează, cerând să poată pleda separat la fiecare dintre ele. Bărbatul a spus instanţei că a finanţat cu 20.000 de euro FLN, aripa militară a MRCD, şi şi-a cerut scuze pentru orice neplăceri a provocat, relatează Reuters.

Rusesabagina a primit Medalia Libertăţii în 2005 de la preşedintele american George W. Bush pentru contribuţia sa în salvarea de vieţi în timpul genocidului din Rwanda în care circa 800.000 de rwandezi de etnie tutsi şi hutu moderaţi au fost ucişi.

În filmul din 2004 "Hotel Rwanda" rolul lui Rusesabagina a fost jucat de actorul american Don Cheadle.

"Rusesabagina conduce un grup de terorişti care au ucis rwandezi. Va trebui să plătească pentru aceste crime", a declarat recent preşedintele Kagame la televiziunea de stat.

Kagame este creditat cu revitalizarea şi modernizarea Rwandei după genocidul din 1994, dar criticii săi susţin că regimul său a devenit autoritar, plasând în detenţie figuri ale opoziţiei şi limitând libertatea presei.

"Lipsa de transparenţă din jurul arestării lui Paul Rusesabagina şi informaţiile că i s-a interzis accesul la avocaţii angajaţi de familie sunt semnale care nu pot fi ignorate în contextul în care autorităţile se pregătesc de proces", a declarat Deprose Muchena, director al Amnesty International pentru Africa de Sud şi de Est.

"Autorităţile trebuie să clarifice circumstanţele arestării sale şi să spună ce s-a întâmplat exact între 27 august, când a vorbit cu familia după ce a ajuns în Dubai, şi luni, 31 august, când a fost prezentat încătuşat în faţa presei la Kigali", a adăugat el.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri