Eșec pentru Donald Trump, la primul test electoral din SUA

Data publicării:
TRUMP CANDIDAT GETTY

©FOTO: Gulliver/GettyImages

În ciuda acestui prim eșec electoral, Donald Trump s-a declarat încrezător: „Vom obţine nominalizarea republicană şi îi vom învinge pe Hillary, pe Bernie sau cine se va mai arunca în cursă. Iowa, te iubim, îţi mulţumim, este un loc special, vom reveni de multe, multe ori. Chiar aş veni aici să cumpăr o fermă. Îmi place mult. Mulţumesc”.

Ted Cruz, senator de Texas, se simte încurajat de acest succes: „Nu există nicio forţă la Washington care poate sta în calea poporului american, care poate sta în calea cetăţenilor, care poate sta împotriva noastră dacă suntem uniţi. O să facem totul împreună, ca o mişcare populară”, a promis el.

Ted Cruz©FOTO: Gulliver/GettyImages

Un alt candidat din tabăra republicanilor, Jeb Bush, se aştepta la un rezultat slab în Iowa, aşa că a încercat să reducă importanţa acestui prim vot şi a pus accentul pe obiectivul final: obţinerea nominalizării republicane.

Jeb Bush, fost guvernator de Florida: „Adevărul este că nu poţi să insulţi pe toţi până ajungi preşedinte. În calitate de preşedinte, nu poţi să foloseşti insulte ca să obţii lucruri. Nu funcţionează aşa”.

Luptă stânsă între Hillary Clinton şi Bernie Sanders

În tabăra democraţilor, fostul secretar de Stat, Hillary Clinton, a reuşit să se claseze în faţa lui Bernie Sanders, care este favoritul tinerilor şi internauţilor, dar diferenţa dintre cei doi este mai mică decât indicau sondajele.

Bernie Sanders, senator de Vermont: „Guvernul ţării noastre minunate aparţine tuturor, nu doar câtorva miliardari. Ce a început în seara asta în Iowa este o revoluţie politică”.

Pentru câştigătorii din Iowa, votul este un impuls pentru campania care va dura luni de zile.

Donald Trump a supărat-o pe Adele

Între timp, a apărut și o controversă. Donald Trump a intrat în conflict cu Adele, care îl acuză că îi folosește fără permisiune muzica în campania electorală:

Donald Trump a primit un avertisment de la celebra cântăreaţă britanică Adele, care i-a transmis să nu-i mai folosească melodiile în campania electorală. Miliardarul american, candidat la învestitura Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite, a utilizat, în mod excesiv, unul dintre hiturile artistei, "Rolling in the Deep", fără pemisiunea ei. Acest lucru a înfuriat-o foarte tare pe Adele. Prin intermediul purtătorului ei de cuvânt, cântăreaţa a precizat că nu şi-a dat acordul pentru ca muzica ei să apară în niciun fel de campanie electorală, deci nici la mitingurile lui Donald Trump.

Până acum, candidatul republican nu i-a răspuns artistei, dar este posibil să fie nevoit să-i plătească daune pentru drepturile de autor.  

Sistemul electoral american. De ce Iowa dă startul alegerilor

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Micul stat Iowa a dat startul, luni, procesului electoral american, un maraton unic în lume, care se încheie abia în noiembrie. Alegătorii din Iowa au venit să-şi desemneze candidatul favorit atât din tabăra democrată, cât şi din cea republicană. Procesul va continua până la vară în toate celelalte state, iar învingătorii din cele două tabere se vor înfrunta la alegerile prezidenţiale.

Iowa, un stat agrar cu doar trei milioane de alegători, reaminteşte lumii întregi de existenţa sa din patru în patru ani, la alegerile prezidenţiale. Pentru a da greutate opţiunii sale, Iowa se pronunţă primul în procesul complicat la capătul căruia se desemnează „finaliştii” pentru Casa Albă.

„Nu votăm ca la nişte alegeri obişnuite. În realitate, alegem delegaţi care transmit preferinţa statului Iowa pentru un candidat sau altul”, explică Jamie Fitzgerald, observator electoral.

Sistemul a fost conceput în urmă cu 200 de ani, când transmiterea rezultatului unui vot de pe o coastă pe alta a Americii ar fi durat câteva săptămâni, iar centralizarea ar fi fost anevoioasă. Aşa că fiecare stat desemnează delegaţi care primesc însărcinarea să voteze un anumit candidat la convenţiile celor două partide. Numărul de delegaţi este stabilit în funcţie de populaţie, aşa că Iowa are 30 de delegaţi pentru Convenţia Republicană şi 52 pentru cea democrată. Prin comparaţie, Texasul are 155, respectiv 252.

Dar ciudăţeniile nu se opresc aici.

Familia Clinton în Iowa©FOTO: Gulliver/GettyImages

„Procesul este deosebit în Iowa, pentru că organizăm caucus. Nu te duci într-o cabină de vot. Oamenii se adună, e un fel de vot de grup”, explică un participant.

În Iowa nu se votează propriu-zis pentru desemnarea acestor delegaţi. Mii de oameni se vor aduna în biblioteci, şcoli sau secţii de pompieri pentru aşa numitul "caucus". Vor asculta scurte discursuri ale localnicilor în favoarea candidaţilor, înainte de a decide pe care îl preferă. Tot aşa decurg lucrurile în alte câteva state precum Nevada, Alaska sau Idaho, în timp ce în altele au loc alegeri primare, adică vot obişnuit.

 „La caucus, te întâlneşti cu vecinii şi luaţi decizii împreună. La democraţi, te duci la vecinul tău şi îi spui: "Uite în cine am eu încredere şi cred că ar trebui să ai şi tu". Votul este secret la caucusurile republicane, dar se numără pe loc”, explică Jamie Fitzgerald, organizator.

În Iowa, înainte de votul de luni, Donald Trump şi Hillary Clinton conduceau în sondaje, fiecare în propria tabără. Însă alegătorii au decis altceva, în cazul lui Trump.

O victorie în acest stat nu garantează învestitura, dar poate avea un efect de trambulină, aşa cum a avut pentru Barack Obama în 2008.

(Video. Primele ecouri după rezultatele din Iowa)


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri