Europa cere Greciei responsabilitate. Grecia cere restructurarea datoriilor

Data publicării:
tsipras merkel declaratii - getty

François Hollande, preşedintele Franţei: Uşa este deschisă pentru discuţii. În Europa există loc pentru solidaritate, aceasta este peste tot în Europa, dar există şi responsabilitate. Acest echilibru între responsabilitate şi solidaritate trebuie să fie linia de conduită pentru zilele care urmează.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Condiţiile prealabile pentru a începe noi negocieri asupra unui program concret în cadrul Mecanismului European de Stabilitate nu sunt încă îndeplinite. Acesta este motivul pentru care aşteptăm în acest moment propuneri precise ale premierului grec, un program care va permite în acelaşi timp Greciei să revină la prosperitate.

În timp ce la Palatul Elysee, Franţa şi Germania lăsau uşa deschisă pentru noi discuţii, dar cu un accent pus pe responsabilitatea de care Grecia trebuie să dea dovadă, la Atena noul ministru de Finanţe făcea la rândul lui declaraţii. Nu dintre cele care să-i liniştească pe creditorii internaţionali.

Euclid Tsakalotos, ministrul grec de Finanţe: Este clar că ceea ce creditorii internaţionali cer nu poate fi îndeplinit. Poporul grec a arătat că nu este egoist, nu este individualist, că nu îi este teamă. Acelaşi lucru îl va face şi guvernul grec în zilele care vor urma.

În culmea triumfului, premierul grec Alexis Tsipras a declarat că importantă acum pentru Grecia este restructurarea datoriei.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: Sunt conştient că mandatul pe care l-am primit nu înseamnă să ne rupem de Europa, ci este un mandat pentru întărirea poziţiei de negociere ca să căutăm o soluţie viabilă. De această dată, chestiunea datoriei va fi pe masa negocierilor. Până şi FMI a recunoscut asta în ultimul său raport.

De la Washington, Christine Lagarde a transmis că FMI va oferi asistenţă financiară Greciei, dacă va primi o solicitare în acest sens. Chiar şi aşa, delegaţia greacă la negocierile cu creditorii nu trebuie să se aştepte la o misiune uşoară.

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogroup: Grecia trebuie să ia măsuri dificile, altfel ţara nu-şi va reveni, Guvernul nu va funcţiona şi nici economia, iar dacă Guvernul şi oamenii resping măsurile dificile, vom ajunge într-o situaţie foarte grea.

Negocierile se anunţă a fi cu atât mai dure cu cât până pe 20 iulie, Grecia trebuie să plătească către Banca Centrală Europeană o tranşă de 3,5 miliarde de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri