Europenii cer explicaţii Washington-ului. Casa Albă promite revizuirea operaţiunilor NSA

Data publicării:
obama merkel-2

Casa Albă a dat asigurări că operaţiunile de supraveghere au drept scop securitatea americanilor şi a dezminţit că activităţile NSA ar fi vizat colectarea de informaţii din domeniul economic.

„În primul rând, nu confirm valul de speculaţii făcute de presă. Am spus că operaţiunile de securitate naţională au în general un singur scop, şi anume acela de a garanta că poporul american este în siguranţă”, a declarat Barack Obama, preşedintele SUA.

Prin urmare, Barack Obama a refuzat să facă vreun comentariu privind ascultarea telefonului cancelarului german Angela Merkel.

„Noi le dăm (celor de la NSA - n.red.) instrucţiunile. În ultimii ani însă, capacităţile lor au continuat să se dezvolte şi să se extindă. De aceea, am iniţiat o reexaminare a operaţiunilor lor, pentru a ne asigura că ceea ce sunt capabili să facă nu înseamnă neapărat ceea ce ar trebui să facă”, a adăugat Obama.

Asigurările americanilor vin însă destul de târziu, aşa că deputaţii europeni ajunşi la Washington au vrut să ştie de ce Statele Unite îşi spionează aliaţii. Ei nu au fost mulţumiţi de răspunsurile aleşilor americani, la o reuniune cu uşile închise, şi au dat de înţeles că Europa îşi pierde încrederea în Washington.

„Când ai sentimentul că cel mai apropiat aliat te spionează, este greu să mai vorbeşti cu el în mod deschis”, a spus Elmar Brok, preşedintele Comisiei Afaceri Externe din PE.

Scandalul s-a adâncit după ce a ieşit la iveală că Agenţia Naţională de Securitate a ascultat 60 de milioane de convbiri telefonice din Spania. Iar cotidianul german Der Spiegel a dezvăluit că americanii au spionat timp de 10 ani, telefonul cancelarului Angela Merkel, iar Barack Obama ştia acest lucru. Potrivit Los Angeles Times, angajaţii NSA şi ai altor agenţii sunt supăraţi pe preşedinte, pentru că neagă că ar fi avut cunoştinţă de activităţile de spionaj.

Cele mai recente dezvăluiri vizează Spania, unde 60 de milioane de convorbiri telefonice au fost ascultate în decurs de numai o lună.

Pe de altă parte, ministrul spaniol de Externe i-a transmis ambasadorului american că, dacă informaţiile privind interceptările din Spania se confirmă, ar fi o situaţie inacceptabilă, care ar duce la asprirea discuţiilor diplomatice.

Speriată de amploarea scandalului, Casa Albă face un pas înapoi. Americanii promit să verifice dacă operaţiunile derulate de NSA trebuie să suporte restricţii.

Pe de altă parte, mai mulţi parlamentari germani au cerut ca Edward Snowden, fostul colaborator al NSA aflat la originea dezvăluirilor, să fie audiat în Bundestag.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri