EXCLUSIV. Comandantul trupelor americane din Europa: Numai Rusia vorbeşte despre folosirea armelor nucleare

Data publicării:
general SUA

Generalul american Ben Hodges a criticat dur declaraţiile oficialilor ruşi care au ameninţat ţări din Europa, printre care şi România.

„Este interesant să observăm că numai Rusia vorbeşte despre folosirea armelor nucleare, numai Rusia vorbeşte despre posibile atacuri nucleare, numai Rusia a ameninţat Danemarca. Danemarca! Ambasadorul rus în Danemarca a spus că această ţară poate deveni o ţintă nucleară dacă se implică în vreun fel în proiectul scutului antirachetă. Este un limbaj nesăbuit, care nu arată dorinţa de a găsi o soluţie paşnică la ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru a linişti spiritele. Statele Unite îşi respectă angajamentele faţă de România şi aliaţi, aşa că poziţionarea scutului antirachetă defensiv este cea mai bună decizie”, spune Ben Hodges.

Construcţia scutului antirachetă de la Deveselu a intrat în ultima fază. La sfârşitul acestui an, baza americană va deveni funcţională. Comandantul trupelor americane din Europa susţine că ţara noastră are o poziţie strategică şi că NATO trebuie să ia măsuri pentru a o proteja.

România are o poziţionare foarte importantă, strategică, aici, la marginea Mării Negre. Este importantă pentru condiţiile de transport, pentru că este un nod de comunicaţii navale şi este importantă pentru că este membră a Alianţei. Evident, ţara dumneavoastră este foarte aproape de Ucraina. De când Rusia a ocupat ilegal Crimeea, ne îngrijorează faptul că Rusia foloseşte forţa pentru a schimba graniţele recunoscute internaţional ale unei ţări suverane din Europa. Ucraina este vecină cu România şi cred că trebuie să stăm uniţi, pentru ca această situaţie să nu se extindă”, mai spune generalul american.

Anul acesta, militarii români vor participa la 340 de exerciţii. Aproape 100 dintre ele sunt internaţionale. Generalul Ben Hodges consideră că acesta este cel mai potrivit răspuns în faţa agresiunilor Rusiei.

Aţi văzut cum a reacţionat Alianţa la summitul din Ţara Galilor, în septembrie anul trecut. Cele 28 de state sunt mai unite ca niciodată. Toată lumea a fost de acord că Rusia a anexat ilegal Crimeea, că implicarea ruşilor în estul Ucrainei este inacceptabilă. În acest context, Alianţa a decis că este important să dea asigurări suplimentare aliaţilor noştri care sunt aproape de Rusia pe flancul estic”, afirmă Ben Hodges.

Generalul a declarat în urmă cu o săptămână că a rămas impresionat de cum ruşii pot să mute 30.000 de oameni şi 1.000 de tancuri dintr-un loc în altul. Exerciţiile făcute în ultimul an au arătat că şi NATO este capabilă să facă acelaşi lucru, susţine oficialul militar.

Paraşutiştii noştri, unităţile de asalt au fost desfăşurare în această zonă de antrenament din Italia şi Germania. Acesta este începutul unor serii de exerciţii care vor dura tot anul. Aşa cum ruşii au arătat că pot să mute multe trupe, pe distanţe mari, le-am arătat că şi noi putem face asta. Paraşutiştii americani au venit din Italia, unităţile de asalt au venit din Germania pentru a se antrena în România”, mai spune el.

Generalul Ben Hodges s-a aflat pentru o zi în România unde a participat la deschiderea exerciţului Atlantic Resolve, unul dintre cele mai mari din regiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri