Execuțiile publice din Coreea de Nord au loc în piețe, lângă școli și pe câmp. Ce povestesc martorii

Data publicării:
kim jong un gettyimages
Foto: Guliver/GettyImages

Peste 300 de locuri pentru execuţii publice au fost identificate în Coreea de Nord, potrivit unui raport realizat de un grup de studiu din Seul.

Raportul este rezultatul a patru ani de cercetări şi interviuri cu peste 600 de oameni care au reuşit să fugă în Coreea de Sud, potrivit BBC.

Execuțiile publice aveau loc lângă râuri, câmpuri, piețe, școli și terenuri de sport.

În văzul tuturor li s-a aplicat pedeapsa capitală inclusiv unor membri ai elitei nord-coreene căzuţi în dizgraţie.

Cel mai frecvent, sunt condamnaţi la moarte hoţii şi cei care încearcă să treacă graniţa. Cei intervievați au povestit despre execuţii în grup la care participă sute de oameni, inclusiv copii, care sunt siliţi să asiste, dar și rude ale condamnatului.

Cea mai tânără persoană care a asistat la o execuție publică este un copil de 7 ani.

Unele execuții publice au loc, de asemenea, în centrele de detenție. Un dezertor a povestit cum, la începutul anilor 2000, 80 de deținuți au fost obligați să privească execuția a trei femei care au încercat să fugă în China.

Majoritatea celor condamnați la moarte sunt împușcați. Cel mai des, este vorba de o echipa de trei călăi, care împușcă condamnatul de câte trei ori.

Unii dintre cei intervievați au declarat că persoanele care efectuează execuțiile par a fi beți, „pentru că e greu din punct de vedere emoțional să omori pe cineva”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri