Exodul | Nota de plată a UE ar putea creşte

Data publicării:
refugiati grecia GettyImages-511704126-2

Gunther Oettinger, comisarul european pentru Societate: „Dacă luăm în calcul costul total al serviciilor oferite de Turcia în ceea ce priveşte primirea şi îngrijirea refugiaţilor, nota de plată ar putea urca până la 6 - 7 miliarde de euro pe an.”

sursa: Der Spiegel 

Declaraţia comisarului european pentru Societate vine la o zi după ce Uniunea Europeană a acordat Turciei prima tranşă din cele trei miliarde de euro destinate ajutării refugiaţilor. Banii vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor din taberele în care sunt cazaţi migranţii, în speranţa că nu vor mai fi tentaţi să plece spre Uniunea Europeană. Turcia este, însă, depăşită de povara celor peste două milioane şi jumătate de sirieni care şi-au găsit aici salvarea. Aşa că preşedintele Recep Erdogan propune construirea unui oraş pentru refugiaţi în nordul Siriei.

Însă este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, fiindcă ar trebui ca acolo să fie instituită o zonă de securitate și excludere aeriană. Prin urmare, migranţii vor continua să vină în Turcia, iar de acolo, mulţi vor pleca spre Grecia. Însă aici, situaţia e de-a dreptul disperată.

Gavin Lee, reporter BBC: „Condiţiile s-au înrăutăţit aici, findcă a plouat întruna în timpul nopţii şi doar câţiva oameni dorm în corturile oferite de ONU. Ceilalţi stau în aceste corturi subţiri de două persoane, oferite de voluntari şi organizaţii caritabile. ”

„În ultimele două zile, a vomitat tot ce a mâncat sau a băut după doar 5-10 minute. ”

Zece mii de refugiaţi sunt blocaţi la graniţa Greciei cu Macedonia, după închiderea frontierei dintre cele două state. În total, în statul elen sunt în acest moment 30 de mii de migranţi, iar în fiecare zi numărul lor creşte cu încă două mii.

Cecile van de Kontinenburg, reprezentant Medici fără Frontiere: „Cea mai mare temere este că nu putem ajuta pe toată lumea, că va rămâne cineva în urmă, că nu e suficient timp pentru a-i îngriji pe toţi şi pentru a le asigura adăpostul.”

În total, în Grecia au ajuns în acest an peste 120 de mii de refugiaţi, adică de 12 ori mai mulţi decât în primele trei luni ale anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri