EXODUL REFUGIAŢILOR. Bulgaria desfăşoară armata la graniţa cu Turcia

Data publicării:
soldati bulgari - GettyImages-455528208

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Cei 1.000 de soldați vor fi desfășurați în decurs de o săptămână. Militarii se vor alătura forțelor de poliție pentru a patrula și supraveghea granița. Bulgaria și-a motivat decizia prin „situația complicată” provocată de criza refugiaților.

Bulgaria are o frontieră terestră de 259 de kilometri cu Turcia, din care 30 de kilometri sunt deja protejați printr-un gard de sârmă ghimpată care urmează să fie extins.

Sute de refugiați, majoritatea sirieni, s-au adunat în ultimele zile în zona Edirne, oraș din nord-vestul Turciei, aflat în apropierea graniței cu Bulgaria și Grecia. Ei speră că vor trece granița în Grecia, pentru a-și continua drumul către Europa de Vest prin Macedonia și Serbia.

„Nu se poate prevedea niciodată în ce direcție o va lua valul de refugiați (...) Dacă o țară decide să-și închidă frontiera, ei se vor îndrepta către altă frontieră”, a declarat ministrul bulgar al apărării, Nicolai Nencev, la postul public de radio.

Pe de altă parte, Parlamentul de la Sofia a amendat, joi, Codul penal înăsprind sancțiunile împotriva călăuzelor, care până acum nu erau condamnate decât la câteva luni de închisoare cu suspendare sau la amenzi simbolice, de până la 500 de euro. Acum, transportul de imigranți cu vehicule și facilitarea traversării ilegale a frontierei se vor pedepsi cu până la 10 ani închisoare și amendă echivalentă cu 15.340 de euro. Dacă un agent de poliție sau vameș este implicat într-un astfel de trafic, riscă 12 ani de închisoare și confiscarea averii.

Mulți locuitori din regiunea de graniță îi ajută sau le dau sfaturi imigranților clandestini, susțin procurorii. Un astfel de ajutor va fi sancționat de-acum cu până la șase ani închisoare și amendă de până la 20.000 de leva (10.220 de euro).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri