Sari la conținut
News Alert

Experţi americani: România e o ţintă a Rusiei

„Ascensiunea militară şi non-militară a Rusiei ridică ameninţări faţă de cele două state membre NATO, România şi Bulgaria, în condiţiile în care capacităţile sale navale sunt superioare capacităţilor de apărare maritime şi aeriene ale ambelor ţări. (...) O neglijare a flancului de securitate la Marea Neagră de către Vest şi succesul Moscovei în capturarea sau neutralizarea litoralului de est şi nord au expus din ce în ce mai mult România şi Bulgaria la presiunea Moscovei”, arată CEPA.

Rusia are o strategie bine pusă la punct, spun analiştii şi experţii americani. Ei spun că Moscova „se bazează pe elementul-surpriză, pe camuflaj, disimulare și pe slăbiciunile și lipsa de pregătire a adversarilor”.

În ceea ce priveşte România, Kremlinul poate depune eforturi pentru a manipula ideea latentă a "României Mari", pentru a promova dispute regionale cu Moscova şi Ucraina, poate să infiltreze sabotori, să orchestreze proteste şi să susţină acţiuni separatiste, cum ar fi cele ale maghiarilor secui în Transilvania”, se arată în analiza CEPA.

Potrivit aceluiaşi raport, în faţa unei astfel de politici agresive, România şi Bulgaria sunt victime sigure dacă luăm în calcul dotările armatelor din cele două ţări aflate până în 89 sub sfera de influenţa a URSS.

Cu o capacitate limitată de proiecţie a forţei, în afara exerciţiilor periodice NATO de la Marea Neagră, România nu este pregătită să facă faţă unei Mări Negre puternic militarizate, care ar pune în pericol căi comerciale şi resurse energetice. (...) Forţa navală a României este centrată pe câteva fregate vechi susţinute de şase corvete. Capacităţile militare depăşite şi reforma lentă a sistemelor de apărare antiaeriene, antirachetă şi antinavale pur şi simplu îi oferă un bonus Moscovei”, se arată în raport.

Potrivit analizei, politica agresivă a Rusiei poate aduce în România, pe lângă riscurile politice şi militare, şi unele de securitate energetică.

Există şi pericolul de perturbare a explorării resurselor naturale din Marea Neagră de către România, fie prin hărţuire, fie prin litigiu privind apele teritoriale revendicate de Rusia de când a anexat Crimeea. În plus, turismul şi comerţul prin porturile Constanţa, Varna şi altele la Marea Neagră sau de-a lungul Dunării poate fi perturbat”, potrivit experților americani.