36 de morți la Manila. Revendicat de ISIS, poliția insistă că nu e atac terorist

Data actualizării: Data publicării:
DBQFO05VYAEDrH8

ACTUALIZARE vineri, ora 8:00 Cel puţin 36 de oameni au murit şi peste 50 au fost răniţi după ce un individ necunoscut a atacat un hotel-cazinou din Manila. Acesta a tras cu arma şi a incendiat mobilierul. Poliţia din Filipine respinge însă varianta unui atac terorist, deşi gruparea Stat Islamic a revendicat acţiunea.

Martorii spun că bărbatul a intrat în clădirea cazinoului, a început să tragă cu o armă şi a incendiat mesele folosite la jocurile de noroc. După un schimb de focuri cu poliţiştii, atacatorul s-ar fi ascuns într-o cameră de hotel, s-a învelit cu o pătură, s-a stropit cu benzină şi şi-a dat foc. Cel puțin așa susține poliția.

„Este mort. Şi-a dat foc. I-am recuperat arma, un pistol-mitralieră mic, calibru 380. A ars o dată cu el, pe patul pe care l-am găsit”, a declarat Ronald Dela Rosa, șeful poliției filipineze.

Zeci de clienţi ai cazinoului şi hotelului au murit asfixiaţi cu fum sau au fost răniţi. Presa scrie că panica şi haosul au dus la un număr atât de mare de victime.

Gruparea Stat islamic a revendicat atactul, dar poliţia filipineză crede că a fost vorba despre un jaf ratat, deoarece agresorul nu a tras direct în oameni, ci s-a dus spre seiful cazinoului.

„Dacă era cu adevărat un terorist, în loc să-şi dea foc, ar fi avut o bombă legată de corp şi s-ar fi aruncat în aer”, este argumentul șefului poliției filipineze.

Autorităţile se confruntă de câteva zile cu o insurgenţă ISIS în sudul ţării, unde militanţi islamişti se luptă cu armata.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE. Un atac armat a avut loc vineri la Manila într-un hotel care are și un cazinou, a anunţat operatorul acestuia, iar organizaţia Statul islamic a revendicat un atentat, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE, relatează AFP, preluată de News.ro.

Totuși, poliția a anunțat că incidentul armat nu a fost de natură teroristă, potrivit CNN.  

Poliția filipineză a anunțat vineri că l-a împușcat pe individul care a deschis focul într-un complex hotelier din capitala țării, Manila, scrie AFP, citată de Agerpres. Ulterior, poliția a anunțat că individul care a semănat panica în hotel s-a sinucis în camera sa de hotel, dându-și foc. Individul a fost găsit în patul de hotel, acoperit de o pătură pe care se pare că a turnat petrol și i-a dat foc, susține poliția.

Informațiile sunt contradictorii despre ce s-a petrecut de fapt și despre natura incidentului. Sigur e că cel puțin 50 de persoane au fost duse la spital, potrivit BBC.

Totul s-a petrecut în primele ore ale dimineții, când un bărbat neidentificat a deschis focul în cazinoul din complex și a dat foc unei mese de jocuri.

Martori oculari au relatat că au văzut mai mulți indivizi înarmați la Resort World Manila. În cadrul acestui complex, situat aproape de aeroportul din capitală, funcționează și un cazinou.

„Resorts World Manila este închis în urma unor informaţii potrivit cărora bărbaţi neidentificaţi au tras focuri de armă”, a anunţat operatorul acestui hotel-cazinou pe contul de Twitter.

Focuri de armă şi explozii s-au auzit în complexul din capitala filipineză Manilla, iar presa locală a scris că atacatori înarmaţi se aflau înăuntru. 

Potrivit postului de ştiri ANC, este vorba despre doi bărbaţi înarmaţi care purtau măşti şi haine închise la culoare.

Resorts World Manila (RWM) a anunţat ulterior pe reţele de socializare că poliţia deţine controlul asupra situaţiei.

Imagini cu complexul, situat în apropierea aeroportului, au apărut pe reţele de socializare, iar în ele se pot vedea coloane de fum ieşind din clădire.

O sursă din complex a declarat pentru Reuters că angajaţi ai complexului erau evacuaţi, însă a refuzat să ofere mai multe detalii.

Cu toate acestea, poliția a anunțat în cele din urmă că a fost vorba doar despre o tentativă de jaf din partea unui individ „deranjat mintal”.

În urmă cu o săptămână, președintele Rodrigo Duterte a impus legea marțială pentru 60 de zile în regiunea Mindanao, unde armata filipineză a intervenit după ce insurgenți islamiști au preluat controlul unei părți a orașului Marawi, iar lupte sunt în continuare în desfășurare.


Mai multe explozii și focuri de armă au fost auzite în cel mai mare complex turistic din Manila, capitala Filipinelor. Presa locală relatează că mai multe persoane au fost rănite.

Actualizare: Armata a anunțat că situația este sub control, deși atacatorii nu au fost prinși.


Exploziile și împușcăturile au avut loc în complexul World Manila. Martorii spun că mai mulți oameni au sărit de pe un hotel ca să se salveze.

Potrivit CNN, un bărbat înarmat și cu cagulă a fost văzut la etajul al doilea al hotelului, tragând în turiști. Mai mulți martori au povestit că ar fi vorba despre mai mulți atacatori.

AFP relatează că ISIS a revendicat atacul.

Mai multe echipaje de ambulanță și pompieri intervin deja la fața locului. De asemenea, forțele speciale au securizat zona.

Filipine este una dintre primele țări din estul Asiei invadate de ISIS. Cel puțin 103 persoane au murit în orașul Marawi, pe insula Mindano, în ultimele zile, după luptele dintre forțele guvernamentale și susținătorii Statului Islamic. Situația este atât de gravă încât pe insulă a fost instituită legea marțială.

„Ce se întâmplă în Mindanao nu mai este doar o rebeliune a cetățenilor filipinezi. S-a transformat într-o invazie a teroriștilor străini, care vor să facă din oraș o parte a califatului lor”, a declarat generalul filipinez Jose Calida.

Analiștii citați de CNN susțin că este doar o chestiune de timp până când ISIS va pune stăpânire pe zona din Filipine, așa cum a procedat în Libia sau Arabia Saudită.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri