Extremele vremii: Valuri de 13 metri înălţime în Spania, 22 de grade Celsius în Alaska

Data publicării:
alaska-1

Starea de alertă a fost instituită în Spania, unde valuri uriaşe, de înălţimea unui bloc cu patru etaje, au invadat uscatul. Apele i-au adus la disperare şi pe britanicii din sud-vestul arhipelagului: inundaţiile durează aici de o lună, iar zeci de mii de hectare de culturi agricole au fost distruse. Vremea rea aduce necazuri şi de cealaltă parte a oceanului, unde o furtună de zăpadă a lovit nord-estul Statelor Unite.

Foto: earthobservatory.nasa.gov

Furtunile din largul Oceanului Atlantic au declanşat valuri de aproape 13 metri în preajma coastei de nord-vest a Spaniei. Staţiunile de pe marginea ţărmului iberic au fost inundate. Furtunile au fost însoţite de rafale de vânt de peste 140 de kilometri pe oră şi au provocat pagube de aproape 50 de milioane de euro.

În sud-vestul Marii Britanii, inundaţiile durează deja de o lună, iar oamenii au ajuns la capătul răbdării. Cel mai afectat este comitatul Somerset, unde 52.000 de hectare de teren sunt acoperite de ape, iar recoltele sunt distruse aproape în totalitate. Prinţul Charles a criticat autorităţile pentru greutatea cu care au intervenit.

De cealaltă parte a oceanului, nord-estul Statelor Unite se confruntă din nou cu ninsori abundente. În New Jersey, guvernatorul a declaşat starea de urgenţă. Sute de avioane au avut întârzieri şi au fost înregistrate zeci de accidente rutiere.

În acest timp, meteorologii sunt îngrijoraţi de creşterea temperaturilor în Alaska. O hartă realizată de Agenţia Spaţială Americană indică aici temperaturi chiar şi de 22 de grade Celsius înregistrate aici luna trecută, ceea ce a declanşat mai multe avalanşe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri