F-35 are probleme cu motorul

Data publicării:
f35

Dezvoltarea avionului F-35 este cel mai scump program militar din istorie. Şi asta pentru că au fost risipiţi foarte mulţi bani din cauza problemelor tehnice apărute pe parcurs. Inclusiv aceste probleme la motor care ar putea întârzia şi mai mult intrarea avionului în dotarea forţelor armate ale Statelor Unite şi ale principalilor aliaţi ai americanilor. În ultimele zile, două anchete guvernamentale americane au criticat motoarele avionului F-35.

Cel mai dur raport este cel al Curții de Conturi a Statelor Unite care spune că motoarele pe care Lockheed Martin, producătorul avionului, le cumpără de la gigantul aeronautic Pratt & Whitney au o fiabilitate redusă, care a afectat zborurile de teste. Versiunea modelului F-35 pe care au primit-o pușcașii marini trebuia să efectueze 90 de ore de zboruri de încercare, însă a zburat doar 47 de ore din cauza problemelor apărute la motor. În cazul modelelor primite de Marina Militară și Forțele Aeriene, problemele au fost și mai dese, iar avioanele primite de ele au zburat doar 25 de ore, deși ar fi trebuit să zboare 120 de ore.

Curtea americană de Conturi recomandă ca motorul să fie reproiectat, iar modificările să fie făcute și pe avioanele care deja au fost livrate. Avioanele F-35 ar fi trebuit să fie gata de luptă pe data de 1 iulie, însă acest termen ar putea fi ratat dacă motoarele vor trebui schimbate. Nu ar fi pentru prima oară când proiectul F-35, a cărui factură totală va fi de 400 de miliarde de dolari, este în întârziere.

Pentagonul a publicat un raport în care critică programul de dezvoltare a motorului pentru F-35. Inspectorii Pentagonului spun că au găsit 61 de nereguli, nu neapărat tehnice, cât organizatorice. În apropierea bancurilor de lucru au fost descoperite obiecte care puteau defecta motoarele, iar inginerii care lucrau la dezvoltarea lor nu aveau nici mănuși, nici măști de protecție. Orice accident poate întârzia enorm de mult producția avionului.

Pentagonul plănuiește să cumpere în următorii ani aproape 2.500 de avioane F-35.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri