F. Hollande: „Totul converge” către desemnarea Damascului ca autorul atacurilor chimice

Data publicării:
hollande mediafax

„Şeful statului (francez) a condamnat utilizarea armelor chimice în Siria şi a spus că totul converge către desemnarea regimului de la Damasc ca autorul acestor atacuri inacceptabile", a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat citat de Mediafax.

„Cei doi preşedinţi au convenit să rămână în contact strâns pentru a răspunde în comun acestei agresiuni fără precedent”, se mai arată în comunicat.

La rândul lor, Statele Unite şi-au pus în mişcare maşina diplomatică şi militară pentru a replica presupusului masacru cu arme chimice în Siria, preşedintele Barack Obama apropiindu-se de o operaţiune limitată împotriva Damascului.

Duminică, secretarul Apărării Chuck Hagel a declarat că forţele americane sunt pregătite să acţioneze împotriva regimului sirian dacă va fi necesar. 

„Am pregătit toate opţiunile (în cazul în care Obama) ar decide să aleagă vreuna dintre ele”, a anunţat el.

Pe teren, Pentagonul şi-a poziţionat forţele, inclusiv nave de război înarmate cu rachete de croazieră în Mediterana.

François Hollande a discutat anterior, duminică, despre acest dosar cu premierii britanic David Cameron şi australian Kevin Rudd.

El a evocat subiectul şi cu cancelarul german Angela Merkel. Împreună „au denunţat utilizarea înspăimântătoare a unor arme chimice” şi au decis să „păstreze un contact strâns şi să coopereze cu toţi europenii”, potrivit unui comunicat.

Opoziţia acuză puterea siriană că a recurs la gaze toxice în cursul unor atacuri în regiunea Damasc miercuri, evocând peste 1.000 de morţi.

Siria a negat în bloc aceste acuzaţii, afirmând că nu a "utilizat vreodată arme chimice".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri