Fabrica de arme Kalaşnikov a fost vândută. Cine este cumpărătorul și cât a costat tranzacția

Data publicării:
Armă Kalașnikov
Kalașnikov, una dintre cele mai vândute arme din lume. Foto: Guliver/Getty Images

Un fost viceministru al Transporturilor din Rusia a achiziţionat pachetul de control al fabricantului rusesc de arme Kalaşnikov, a anunţat vineri societatea, citată de Reuters şi media ruse, potrivit Agerpres. Vânzătorul este ministrul adjunct al Apărării, pe care Uniunea Europeană l-a inclus pe lista cu sancțiuni a persoanelor răspunzătoare pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

Alan Luşnikov, fost ministru adjunct al Transporturilor între 2017 şi 2018, a achiziţionat o participaţie de 75% minus o acţiune la societatea Kalaşnikov, prin intermediul firmei TKH-Invest.

Conglomeratul militaro-industrial de stat Rostec deţine restul de 25% plus o acţiune la Kalaşnikov.

Luşnikov a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la ministrul adjunct al Apărării, Aleksei Krivoruciko, care figurează printre responsabilii ruşi de rang înalt aflaţi pe lista cu sancţiuni a Uniunii Europene pentru otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, un critic al Kremlinului.

Lista persoanelor sancționate de UE pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi poate fi consultată aici:

Lista persoanelor sanctionate in legatura cu otravirea lui Alexei Navalnii

Prețul tranzacției

Societatea Kalaşnikov nu a divulgat termenii tranzacţiei, însă o sursă de pe piaţa financiară rusă a declarat pentru ziarul economic moscovit Kommersant că tranzacţia s-ar ridica la 1 miliard de ruble (12,91 milioane de dolari).

Fabricantul de arme rusesc se află sub incidenţa sancţiunilor SUA încă din 2014, ca urmare a anexării de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea şi a sprijinului acordat de Rusia rebelilor separatişti din estul Ucrainei.

Societatea Kalaşnikov este responsabilă pentru 95% din producţia de arme uşoare în Rusia. În ultimii ani, fabricantul rusesc şi-a diversificat gama, producând de asemenea armament de înaltă precizie, drone, vedete militare şi civile, relevă publicaţia rusă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri