Fabrica din Texas care a explodat era paradisul hoților de amoniac

Data publicării:
texas

Interesant este că, fiind o comunitate mică, nimeni nu s-a obosit să delimiteze perimetrul depozitului sau să pună un sistem de supraveghere. Aşa că este posibil ca explozia să fi fost produsă chiar din cauza hoţilor care spărgeau practic vanele rezervoarelor de materiale chimice.

Fabrica de îngrăşăminte din Texas a fost o țintă repetată a hoților care au umblat la tancurile de depozitare a substanțelor chimice folosite pentru prepararea îngrășămintelor. Poliţia a răspuns la cel puţin 11 sesizări de furturi şi cinci scurgeri de amoniac la fabrica de îngrășăminte în ultimii 12 ani.

Un raport din 2002 arată că din depozit se furau 15 litri de amoniac la fiecare trei zile. Acesta poate fi folosit pentru a pregăti metamfetamina. Tocmai de aceea, furtul din aceste depozite a crescut exponențial în ultima perioadă. E drept că, până în acest moment, cauza exploziei din Texas, este încă în curs de cercetare, iar anchetatorii nu au oferit încă nicio dovadă că breşele de securitate au contribuit la incidentul mortal. De asemenea, nu există niciun indiciu că explozia a avut de-a face cu furtul de materiale care, ulterior, să fie folosite la fabricarea drogurilor ușoare. Anchetatorii urmăresc în această perioadă peste 100 de piste, inclusiv distrugerea valvelor de la rezervoarele de depozitare.

Experţii cu siguranţa chimică sunt de părere că breşele de securitate la depozitul de îngrășăminte sunt îngrijorătoare, deoarece acestea arată vulnerabilitatea la furt, scurgeri, incendii sau explozii. În afară de amoniac, compania are stocate tone de azotat de amoniu, un îngraşământ care poate fi utilizat în fabricarea bombelor.

Azotatul de amoniu a fost printre ingredientele folosite la bomba care a aruncat în aer, în 1995, Oklahoma City Federal Building, și care a omorât 168 de persoane. După acel atac, Congresul a adoptat o lege care impune restricții pentru depozitele care stochează cantități mari de substanțe chimice pentru a restricționa accesul la ele.

Deși orice companie care produce îngrășăminte chimice are o serie de obligații legate de securitatea acestor substanțe în Texas, lucrurile erau destul de relaxate, deși în depozite existau peste 540 de mii de tone de azotat de amoniu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri